Tal com passa amb les persones, la primera impressió és clau. Tot i que sempre es pot canviar d'opinió, mai hi ha oportunitat per reformular una primera impressió. O t'agrada o no t'agrada. Així de simple. I en les botigues passa exactament el mateix.

L'aparador és la primera cosa que atrapa els clients. Es calcula que el 70% de les entrades de clients venen suscitades per l'aparador. Plenament conscients d'aquesta qüestió, un grup de comerciants es va reunir al Cafè dels Tints de Figueres, el passat divendres 19 de novembre, en la nova trobada dels matins de la XEC, la Xarxa d'Emprenedores Competents. En aquesta ocasió, el tema era L'aparador està de moda, i anava a càrrec de Xènia Semis, la cofundadora de la marca de roba Rita Row, nascuda a Figueres l'any 2013 i que actualment té 170 punts de venda arreu del món.

Abans de conceptualitzar un aparador cal tenir clar quin serà el punt focal, és a dir, què és el que es vol destacar en primer terme, i situar-lo a la «zona calenta», que és l'espai en què es posa més atenció i va de l'1,50 metres a l'1,70. A banda, també cal tenir en compte el recorregut visual (d'esquerra a dreta i de davant a darrere) que faran els usuaris.

Semis explicava que hi ha mil i una maneres d'organitzar un aparador, però sempre s'ha de tenir present que transmeti els valors de la marca. Altres coses a tenir en compte és que traspuï informació, que sigui atractiu per al públic objectiu, persuasiu, original, amb audiovisuals, ben col·locat, il·luminat i planificat. Respecte d'aquest últim punt, explicava que és bo fer un planning planningdel tipus d'aparadorisme que es farà al llarg de l'any, i invertir-hi. «Paga la pena invertir en un bon aparador, i per això s'han de comprar peces bones, multifuncionals, i adaptables a molts usos diferents», deia.

En referència a aquest tema, la professional reconeixia que és més fàcil fer-se conegut si la botiga està situada a un Passeig de Gràcia de Barcelona, per exemple. Si no és així, però, hi ha altres eines de difusió i promoció molt potents com són les xarxes socials, o el clàssic boca-orella.