La xarxa d'itineraris marins Vies Braves ha generat un impacte econòmic de 2,7 milions d'euros aquesta temporada i ha contribuït a la creació de més de 43 llocs de treball. El cofundador de Vies Braves, Miquel Sunyer, creu que l'èxit del projecte respon a «la ferma aposta per un model de turisme sostenible que fa compatible el desenvolupament del sector amb la preservació dels espais i recursos naturals».

És la tercera vegada que Vies Braves encarrega un estudi per conèixer el seu impacte econòmic i mediambiental, així com el perfil dels usuaris dels itineraris marins que gestiona. Segons l'informe realitzat per BiM Consultors, a partir de 488 enquestes fetes a usuaris del projecte, Vies Braves ha generat un impacte econòmic al territori de 2,7 milions d'euros i ha permès crear 43,71 llocs de treball (per any). Pel que fa a la despesa econòmica de les persones usuàries de Vies Braves, els sectors allotjament i restauració en són els més beneficiats.

L'estudi també defineix el perfil dels seus usuaris: un 56% són homes i un 44% són dones; la franja d'edat predominant és la de 46-65 anys i el nivell d'estudis és elevat. Un 44% viatja en família i un 30% ho fa en parella. La procedència és majoritàriament de la zona de Barcelona i rodalies en un 60% dels casos, seguida de Girona amb un 30%. La diversitat dels perfils és molt àmplia: des d'usuaris que utilitzen les Vies Braves per a la pràctica esportiva, a usuaris que les utilitzen com a espai d'oci.

L'estudi també revela que Vies Braves es considera un element determinant a l'hora d'escollir la destinació, segons un 41% dels usuaris enquestats. En aquest sentit, es generen pernoctacions en un 45% dels casos, i per tant, el perfil turístic no és només és excursionista. En el mateix informe, es destaca que el percentatge de repetició de destinació és del 95,5%.

El nedador extrem i cofundador del projecte, Miquel Sunyer, remarca que «Vies Braves continua apropant les persones al mar i contribuint a sensibilitzar la població sobre les seves problemàtiques. És, a més, una oportunitat per revalorar el litoral que posa l'accent en la conservació dels recursos marins, promou la participació de tots els agents locals i s'integra plenament en les singularitats de cada municipi. Així doncs, l'èxit de Vies Braves no es pot entendre sense el suport i la complicitat de les administracions locals que són les encarregades d'incentivar un turisme que potenciï els recursos locals i introdueixi criteris de sostenibilitat en la gestió de l'oferta turística del municipi».

Una plataforma de sensibilització mediambiental

En relació a l'impacte mediambiental, Vies Braves ha protegit aquest any 25,7 km de litoral amb l'abalisament dels trams de costa que configuren els itineraris marins -l'abalisament permet reduir els impactes mediambientals negatius durant els mesos de més pressió turística. Al llarg del 2019, Vies Braves ha participat en 15 neteges de fons marí i neteges de platges dins els perímetres dels itineraris marins (4 de les quals s'han organitzat en el marc dels Camps de Treball 2018) que han permès extreure 688kg de residus.

Pel que fa a l'impacte en la vida saludable dels ciutadans, Vies Braves vol incentivar a un públic poc actiu a la pràctica esportiva de forma saludable. El 37% dels enquestats afirmen que s'han animat a participar en alguna activitat Vies Braves per primera vegada, de manera que el projecte s'ha convertit en una plataforma d'iniciació a les aigües obertes.

En l'àmbit de la consciència ciutadana, el 78% dels enquestats han recollit alguna vegada algun residu del fons marí i l'han tirat al contenidor, i han valorat amb un 3,9 sobre de 5 la influència que ha tingut Vies Braves sobre la seva percepció a l'hora de protegir i conservar el medi marí. Aquests indicadors demostren el grau de conscienciació que té el públic de Vies Braves i de l'arrelament que ha tingut l'impuls de la natació ecològica en les activitats.

Finalment, en el camp de l'educació, Vies Braves ja suma 14 camps de treball realitzats al llarg dels últims anys on han participat un total de més de 240 joves.

Aliniats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU

Vies Braves contribueix a la millora social de les persones, el planeta i a impulsar la prosperitat dels territoris on té presència. En aquest sentit, el projecte contribueix a dos dels disset Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per la ONU. Per una banda, l'Objectiu 14 de Vida Submarina, que té la voluntat de conservar i utilitzar de forma sostenible recursos marins i sensibilitzar i demostrar l'impacte que l'ésser humà té en els oceans.

I per l'altra banda, l'Objectiu 17 de l'Aliança pels objectius de sostenibilitat, que promou la constitució d'aliances eficaces en els àmbits públic, publico-privat i de la societat civil, aprofitant l'experiència i les estratègies d'obtenció de recursos dels partenariats.

La sostenibilitat que promou Vies Braves passa pel compromís amb el territori i amb la seva participació en el desenvolupament local i comunitari. Les Vies Braves s'integren plenament en els municipis on tenen presència, un fet que exigeix crear aliances i cooperar amb els agents locals que conformen el teixit social i econòmic més proper i del mateix àmbit geogràfic. Per això, Vies Braves col·labora amb entitats del poble que realitzen tasques de sensibilització mediambiental relacionades amb el mar, organitzadors d'esdeveniments de natació, clubs, i també establiments turístics de la zona.

Sobre Vies Braves

Vies Braves és una xarxa pública d'itineraris marins i aigües obertes per la pràctica de la natació i l'esnòrquel destinada a tots els públics, de lliure accés i gratuïta. Es tracta d'un projecte pioner a nivell mundial amb presència a la Costa Brava, Costa BCN-Maresme i Costa Tarragona que promou la pràctica de la natació i la descoberta del territori mitjançant l'esport.

Aquesta iniciativa publico-privada va néixer l'any 2014 a la Costa Brava amb l'impuls del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, el nedador d'aigües obertes i ambaixador de la Costa Brava Miquel Sunyer i l'empresa TechnojetSwim, especialitzada en la venda de material tècnic de piscina i piscines contracorrent.

Després de sis temporades en funcionament, ja són disset els municipis que formen part de la xarxa d'itineraris marins, un projecte consolidat que vol demostrar que el turisme actiu i de natura és perfectament compatible amb la sostenibilitat i el respecte per l'entorn natural.