L'acumulació de deixalles en carrers, parcs, platges, boscos i riberes està fent proliferar els grups de persones que dediquen part del seu temps lliure a netejar l'entorn. A l'Escala, Joan Olivet Frigola, jubilat de 66 anys, fa molt de temps que va assumir la responsabilitat d'ocupar-se personalment de retirar els residus que anava trobant en el medi natural, perquè quan ha demanat a les administracions que se'n facin càrrec la resposta ha estat el silenci, segons diu ell.

En la seva iniciativa, l'han anat seguint persones amb les quals fa un temps va aconseguir crear la Brigada Activista del Salabret, que engega jornades de neteja tant a l'Escala com a Girona. Avui, aquesta brigada s'organitza tots els caps de setmana per sortir a netejar. «Tant li fa si som cinc o som deu, tant li fa si aquell dia estic sol, la neteja es fa igualment», explica Joan Olivet, que ha creat un grup de WhatsApp per reunir tots els «brigadistes» i per muntar les sortides.

Des que no té feina

Nascut a la Bisbal, Joan Olivet va arribar a l'Escala fa tres dècades, per instal·lar-se amb la seva parella. Va ser conegut per ser el bateria del Trio El Carrilet, una banda que va tenir molt èxit fins a la seva dissolució. Treballava de paleta, però la crisi de la bombolla immobiliària el va deixar sense feina el 2009. «Ja no vaig treballar més i disposava de temps per sortir a passejar, però em deprimia molt perquè veia deixalles per tot arreu», comenta.

Un dia, Joan Olivet va pensar que hauria d'escriure una carta «a algú de l'Ajuntament» per denunciar la deixadesa i la brutícia de l'entorn de l'Escala. «Vaig escriure a l'aleshores alcalde, Estanis Puig, tres vegades, i mai no em va respondre», lamenta, alhora que relata una anècdota: «Un dia que jo anava en bici pel poble me'l vaig trobar passejant amb tres persones. M'hi vaig acostar i li vaig dir: ‘Vostè no em contesta les cartes'. Ell va dir que no em coneixia i que si li tornava a escriure, ara que ja sabia qui era, em contestaria. Ho vaig fer i de nou no vaig rebre resposta. Aleshores, vaig escriure al tinent d'alcalde, que és l'actual alcalde, Víctor Puga, i ell sí que em va contestar correctament, però sense donar-me cap solució».

Un mes, cada dia, una hora

Fos com fos, ell no va poder evitar sortir a netejar. El primer lloc on va anar va ser la pineda de la Muntanya del Pastor. «Vaig estar un mes, cada dia, netejant la pineda, una hora. Sortien andròmines i coses molt grosses. Vaig parlar amb la deixalleria i em van dir que les passarien a recollir», recorda.

D'aquí, se'n va anar als espigons. «Estaven i continuen estant plens de porqueria», diu Joan Olivet, que va pensar que si escrivia a la Generalitat possiblement prendrien mesures. «Em van contestar i el vigilant del port de l'Escala, que em coneixia, em va fotre un ruixat, perquè es veu que li van cridar l'atenció a partir de la meva carta», explica.

Joan Olivet no para quiet i, tot plegat, perquè «la brutícia no s'acaba mai». Llaunes, envasos de plàstic, recipients d'oli de cotxes, troba de tot i s'entristeix quan admet: «Hi ha un sector de gent que no n'aprendrà mai, són uns inútils».

Aquest escalenc va quedar vidu fa uns anys, però recorda amb emoció quan s'havia d'amagar de la seva dona, quan anava a recollir brossa, perquè ella li deia que no havia de netejar la brutícia dels altres. Ara no s'amaga de ningú. Al contrari. Cada vegada hi ha més gent que l'associa amb la seva sensibilitat pel medi i, fins i tot, rep missatges de persones que volen col·laborar amb ell.

Una de les últimes accions a l'Escala l'han fet a l'esplanada darrere la llar d'infants i l'escola Esculapi. Un professor de l'Institut El Pedró, que l'acompanya sovint, Manel Gallart, va dir: «No sé quina boira estranya deu passar per les ments dels qui fan servir la tanca d'una llar d'infants com a abocador».