«Si ets de Roses, és pràcticament impossible anar a fer un cafè sense que et parlin del top manta», explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Plana, conscient que és un tema sensible i que preocupa molt a la gent del municipi. Volent revertir o pal·liar els efectes d'aquesta situació, el darrer estiu, l'Ajuntament va emprendre una nova estratègia que ha resultat tenir molt d'èxit. La Policia Local de Roses ha tancat l'estiu havent assolit els 18.881 productes decomissats provinents de la venda ambulant il·legal, una xifra que multiplica per quatre els resultats registrats a l'estiu del 2018, que van ser 4.713.

«El motiu que hi hagi un fenomen d'aquesta magnitud és perquè la venda il·legal genera molta rendibilitat econòmica. Es tracta d'un problema social, no pas de seguretat ciutadana», explicava Plana. Tenint aquesta realitat molt present, aquest estiu el consistori va optar per emprendre una nova estratègia que permetés maximitzar els decomisos i minimitzar la rendibilitat econòmica d'aquestes operacions.

Balanç de la nova estratègia

Durant el 2018, es va prioritzar la presència uniformada al passeig. Aquesta última temporada, però, el focus es va posar en la zona anterior a l'arribada al passeig, i les actuacions van ser de paisà. Després del tancament de l'estiu, el consistori i la Policia Local han pogut fer una valoració de la nova tècnica.

Respecte als punts negatius, destacaven que, com que els agents no anaven uniformats, els veïns no visualitzaven l'acció ni la presència policial, i això generava una sensació d'inacció.

Pel que fa als punts positius, destaca l'enorme quantitat de decomisos; l'efectivitat de les accions, ja que és més «fàcil» actuar abans d'arribar a la zona de venda, i es requereixen menys efectius; i la reducció dels enfrontaments entre manters i agents de policia, unes topades que generaven una imatge negativa de municipi turístic i, a més, posaven en perill la integritat física dels manters, «que no deixen de ser un col·lectiu vulnerable», apuntava el regidor.

En el marc de la presentació de resultats de la temporada d'estiu en matèria de seguretat, que es va fer la setmana passada amb la presència de l'inspector Eduard Campà i el subinspector José Francisco Gutiérrez, l'alcaldessa Montse Mindan remarcava que «tot i els bons resultats, no volem donar un missatge de tranquil·litat entorn la problemàtica. Som conscients que la solució encara és lluny».

Respecte a l'estratègia prevista per a l'estiu del 2020, l'Ajuntament de Roses està pendent de participar en una reunió amb altres municipis afectats amb la mateixa problemàtica. Amb les conclusions extretes, elaboraran l'estratègia que caldrà seguir a partir d'ara.

En aquesta línia, des del consistori s'ha agraït la vocació de servei del cos d'agents implicats en aquesta tasca, ja que consideren que «treballen amb molta pressió perquè el top manta genera molta atenció mediàtica».

Un total de 2.532 actuacions

Tot i que les actuacions derivades del top manta són les més notòries, la Policia Local també ha realitzat altres resultats que són imprescindibles per garantir una òptima vida ciutadana al municipi.

En total, la temporada es va tancar amb 2.532 actuacions per part dels agents. Tot i que els resultats són semblants als registrats a tancament d'altres temporades, destaquen algunes xifres com ara la retirada de vehicles per part de grues, que ascendeix a 265. Com que aquest servei està desbordat el govern ha decidit que l'estiu vinent s'augmentaran les hores d'aquest servei.

Des del consistori també es va destacar que els accidents de trànsit, ja sigui amb ferits o sense, ascendeixen a més de 100. Respecte a aquest tema, es va recordar que en aquests casos no només s'activa el dispositiu d'atenció a la incidència, sinó que també hi ha molta feina posterior a l'oficina tècnica de la Policia Local.