La batalla d'adolescents activistes contra el canvi climàtic o a favor de drets socials ha donat veu a noies com Greta Thunberg, Malala Yousafzai o Ahmed Tamimi. A l'Alt Empordà, Queralt Guday, de 13 anys, té un discurs alt i clar que vol fer arribar a com més gent millor sobre la protecció i la conservació del planeta. El primer pas ha estat preparar una presentació pública al seu institut. L'alumna de l'Institut Narcís Monturiol de Figueres va aprofitar el moviment «Fridays for Future» contra el canvi climàtic per fer una xerrada davant dels seus companys sobre el deteriorament del planeta.

La xerrada davant dels teus companys va ser una iniciativa pròpia?

Sí, vaig decidir fer-ho jo mateixa perquè crec que la gent no està prou conscienciada sobre els efectes del canvi climàtic. Vaig pensar a fer una presentació senzilla i fàcil perquè tothom ho entengui i tingui aquesta informació.

Què és allò que més et preocupa sobre la crisi ambiental?

Doncs que estem destruint el planeta en què vivim i que, d'aquí a pocs anys, si no hi posem remei, potser ens morim tots, i no es podrà ni evolucionar ni saber què passarà si desapareixem.

Quin va ser el teu plantejament en la presentació?

Vaig preparar un Power Point amb molta imatge, perquè sé que, si no hi ha imatges, la gent no presta atenció, que es distreu. Primer vaig fer la part gràfica de les diapositives i després, el text.

De quina forma vas estructurar la xerrada?

L'any passat ja en vaig fer una sobre els plàstics i sobre el paper. Aquesta vegada, aquests temes els he tractat més de passada i m'he centrat més a parlar sobre l'escalfament del planeta i sobre el que està passant a la biosfera a causa de la gran acumulació de CO2.

Quina va ser la reacció dels teus companys un cop vas acabar les teves explicacions?

Espero que els interessessin. De fet, sé que molts d'ells es van quedar reflexionant després d'escoltar-me.

Quan vas pensar que faries aquesta exposició i com la vas preparar?

Va ser aquest estiu passat. M'avorria molt i vaig decidir que seria una bona idea preparar alguna cosa sobre el canvi climàtic.

Com et vas documentar?

A partir de coses que m'explicava el meu avi i també buscant informació per Internet.

El teu avi és el teu còmplice en temes de crisi ecològica?

No ben bé. Un dia vam començar a parlar sobre aquest tema, sobre coses que ell havia llegit. A casa, acostumem a parlar molt en la sobretaula després de sopar. Aquest, en concret, és un tema que sovint trec jo, perquè m'interessa, perquè m'agrada llegir sobre el canvi climàtic i m'agrada estar informada, però sobretot perquè ens estem equivocant bastant en moltes coses.

Per a tu, què li estem fent al planeta per estar-lo destruint?

S'estan fent moltes coses que perjudiquen el planeta, com cremar combustibles fòssils, abusant d'una forma exagerada dels cotxes, llançant plàstics al mar. A l'antiguitat, també cremàvem llenya, desprenent CO2, i es feien servir els cotxes, però ara tot això es fa molt més encara.

Quines són les mesures que portes a terme personalment prenent consciència ambiental?

Reciclar. A casa separem els residus d'una forma organitzada. Evito tant com puc que m'hagin de transportar en cotxe. Com que visc a prop de l'institut, sempre vaig caminant. Si trobo un plàstic llançat a terra, sempre el recullo.

Quina és la teva valoració de tota l'acció que està liderant Greta Thunberg?

Per a mi, és molt valenta. Ha fet un hashtag per fer una crida a una vaga pel clima i ha aconseguit que mig món faci aquesta vaga. Per a mi, té molt de valor. Ella és una petita heroïna que sap llançar molt bé els missatges sobre com s'està destruint el planeta.

Tens clar a què et voldràs dedicar quan siguis gran?

Sí, des de fa molt de temps. Ja des que feia cinquè de primària que vaig dir que voldria estudiar Ciències Polítiques.

Per què?

Perquè trobo que els polítics d'avui dia només pensen en els diners, a cobrar, a escalfar la cadira i a dir quatre paraules buides i ja està. Crec que cal canviar el concepte de polític, crec que els polítics estan on estan per fer un món millor i perquè el poble estigui content, però això no passa, perquè es preocupen per coses molt banals.