Ha calgut que passessin 40 anys des dels primers comicis municipals democràtics perquè la ciutadania veiés que la política institucional no és un ens aïllat i que també s'hi pot formar part. Així, a Figueres, més de 200 persones han decidit presentar-se a unes llistes electorals per gestionar la vida de les més de 40.000 que viuen a la ciutat. Alguns són veterans i estan acostumats al que això suposa, però, per a la majoria, és la primera vegada.

És el cas del cap de llista de Guanyem Figueres, que tot i ser una coalició de partits d'esquerres amb experiència institucional, Joselín Castellón no ha estat mai al capdavant d'un i, de fet, si obté un lloc al plenari, serà inèdit per a una persona d'ètnia gitana. Canviem Figueres és una altra de les noves formacions que sorgeixen d'un grup de petits comerciants de la ciutat que senten que les seves necessitats no estan representades a l'actual consistori. Després d'unes primàries complicades, Xavier Amiel va ser ratificat per encapçalar el grup.

El president de la Federació de les Associacions de Veïns de Figueres, Francesc Paneque, també creu que és el moment de representar els veïns des del coneixement que tenen les associacions. Així sorgeix la seva llista Veïns per Figueres-FIC.

Seguint l'exemple de l'1-O, l'ANC va decidir impulsar un projecte, del qual fa unes setmanes es va desvincular, que consistia a fer primàries arreu del territori per aconseguir una majoria independentista. D'aquí sorgeix la llista Aixequem Figueres - Primàries Catalunya, liderada pel figuerenc Pau Herrero i que té com a objectiu trencar els models de la política institucional actual i deixar en mans de l'opinió pública totes les decisions importants del consistori.També com a novetat, Figueres es juga tenir representació del partit d'ultradreta, Vox.

Els que repeteixen

Tot i l'àmplia diversificació que es presenta enguany, no deixen de tenir un pes important les formacions de caràcter més tradicional.

L'actual alcalde, Jordi Masquef, opta per primera vegada a l'elecció com alcalde tot i que fa sis mesos que hi exerceix, i des del 2012 com a regidor, primer amb CiU (2011 i 2015) i ara amb Junts per Figueres.

ERC, amb Agnès Lladó al capdavant, es presenta com la rival més forta gràcies als bons resultats dels darrers comicis. Enguany el seu equip s'ha plantat i ha dit que no als pressupostos de Masquef deixant entreveure que uns comptes propis serien d'esquerres «econòmicament i socialment». Seguint la representació actual, el PSC i l'equip de Pere Casellas fa setmanes que denuncia les polítiques de l'actual govern oferint idees clares per a la ciutat, com el Centre Comercial a la Sala Edison.

El PP torna a repetir amb M. Àngels Olmedo liderant la formació però, com va dir fa uns dies, amb una llista «renovada i jove». Al costat de la bancada hi ha Ciutadans, amb Héctor Amelló, que centra el seu programa a impulsar el sector empresarial i traspassa les competències municipals enfocant el seu discurs en la necessitat de «tots els espanyols».

Podeu consultar el programa electoral complet de cada candidat a l'edició en paper del Setmanari de l'Alt Empordà d'aquest dimarts 21 de maig.