El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, van presentar el dijous passat el projecte de cuina de proximitat de la xarxa d'albergs Xanascat. A l'Alt Empordà, els albergs de l'Escala i Llançà formen part d'aquesta xarxa.

La iniciativa inclou un concurs de subministraments de proximitat i la possibilitat de 16 menús diferents. D'aquests, 14 són adaptats a possibles intoleràncies i al·lèrgies, i dos més d'adaptats a opcions ètiques o religioses, per garantir així l'accessibilitat a tothom.

Xanascat també incorporà receptes del «corpus de la cuina catalana» com a eix vertebrador dels àpats que s'ofereixen en aquests equipaments. Així, tal com explicava el conseller El Homrani, enguany s'iniciarà una prova pilot en el marc del programa de colònies «L'estiu és teu», adreçat a infants i joves de 5 a 16 anys, per introduir aquests menús tradicionals i de proximitat, alhora que equilibrats i saludables. «Cada any passen pels albergs de la Xanascat més de 150.000 usuaris i, per això, la nostra xarxa és una bona plataforma per apropar els actius gastronòmics de casa nostra i divulgar la cuina catalana des d'un vessant social i cultural», deia el conseller El Homrani.