Com passa una mica per tot arreu, l'envelliment de la població i els nous temps del segle XXI han trencat els esquemes del funcionament tradicional de moltes famílies i dels hàbits de la nostra societat, fins al punt que avui hi ha molta gent gran en el nostre país que viu en plena solitud. Càritas l'Escala és plenament conscient d'aquest fet. La seva dedicació a la gent gran ve de lluny. També la seva complicitat amb la residència Els Pins, on cada setmana els voluntaris de l'entitat visiten els usuaris per a fer-los companyia.

«Allà estan molt ben tractats, no els falta de res, però una mica de companyia externa no està mai de més», explica Alfons Martí, responsable del programa Ser gran amb dignitat.

Aquesta actitud altruista no s'acaba aquí, ja que Càritas l'Escala també fa un seguiment d'altres escalencs i escalenques d'edat que viuen en solitud en diversos punts de la població. «Quan es va començar a executar el Pla de Bar­ris, vam visitar casa per casa i allà vam detectar diverses persones que vivien soles, en un estat de soledat no desitjada. Es passaven moltes hores tancats a casa, sense veure ni parlar amb ningú. Aquí va sorgir la necessitat de tirar endavant aquest programa», relata Alfons Martí.

Avui són nou les persones voluntàries que visiten unes vint-i-cinc persones d'edat avançada. «Som nou, però hauríem de ser molts més per a poder fer més visites i més sovintejades. Tothom qui vulgui participar, té les portes obertes per fer-ho», diu Martí.

El programa Ser gran amb dignitatquatre subprogrames diferenciats. El primer és el que dona continuïtat a les visites setmanals a la residència Els Pins. El segon és l'acompanyament a domicili, que es formalitza a través d'un conveni. El tercer incentiva la gent que viu sola a sortir de casa per retrobar-se amb altres escalencs i escalenques a la llar del jubilat. Cada dijous a la tarda hi ha un espai de conversa i amistat pensat per a ells i elles. La quarta pota d'aquesta taula solidària es titula Els grans experts. «Aprofitem la saviesa de la gent gran del poble per a portar-los a una de les dues escoles per a fer-los explicar quin era el seu ofici i com vivien abans. Queden reviscolats quan poden explicar-se davant la mainada. Fins ara, aquesta experiència ha estat un èxit».

Càritas l'Escala actua sempre amb la complicitat dels serveis socials del municipi. «Tenim un secret: amb la gent gran sempre rebem més del que donem»

Projecte «Detectors»

Càritas l'Escala també té a punt un altre projecte, anomenat Detectors. «Busquem gent, veïns, botiguers, que ens avisin si detecten el més mínim comportament de deteriorament d'alguna persona gran que visqui a prop seu. Amb tantes urbanitzacions, a l'Escala ens calen molts ulls per no desatendre a qui ho pugui necessitar».