Fa uns set anys, quan les mares de la colla Tela Marinera de Castelló d'Empúries van començar a portar els nens a l'escola bressol i a crear lligams unes famílies amb les altres, va saltar entre elles la guspira del Carnaval: «Primer vam començar vuit mares amb vuit cotxets» explica una de les membres més antigues, Mia Fontclara. Eren la colla jove del poble, i de cop s'hi havien sumat uns membres molt especials, els fills, que aviat atraurien la companyia dels pares, fins a arribar a fer una gran colla d'una vuitantena de participants: la meitat adults que estan en la trentena i l'altra meitat són nens des dels zero fins als set anys. «Tots tenim d'un a tres fills».

Per a la colla Tela Marinera, la disfressa és el més important i «el que ens diferencia de la resta de colles, fem la disfressa entre tots». Cada any es confeccionen un vestit original, «excepte l'any que vaig tenir el meu segon fill que el vam comprar». La disfressa, explica Mia que és modista de professió, té poca costura: porta velcro i escuma entre altres materials. Gairebé realitzar-la es converteix en un treball de manualitat, que fan en cadena els membres de la colla. «És senzilla però fa efecte», assegura la Mia. Aquest any la fantasia s'ha apoderat de la colla que ha decidit anar de Galàctics. «Primer pensem en el disseny, fem el patronatge, la confecció, tot és un treball en equip». La colla es distribueix en comissions per repartir millor la feina. Unes quantes mares s'encarreguen de la coreografia i els pares de la carrossa, tot i que «no és el nostre fort». La música, el ball, i les ganes que hi posen acaben per crear una posada en escena que diverteix a tots els participants, «encara que per a nosaltres és més difícil anar sincronitzats en la coreografia: portem molts nens i són molt petits».

La feina de la colla comença molt aviat. Després del Terra de Trobadors, ja es posen en marxa per idear la disfressa, encara que després baixen el ritme: «Un any vam anar de rockers, un altre, d'indis, i també de pallassos». Per lluir la feina feta, «desfilem a totes les rues, des de la del divendres, sovint no hi som tots aquí, a la dels nens del dissabte i també a la d'Empuriabrava, perquè, si fa bo, és una de les més maques tot i que totes tenen el seu encant».

Tela Marinera creix cada any i sobretot cada any li posa més ganes, en el ball i en la carrossa. «Ens agrada la festa perquè es crea un ambient molt maco i intentem que no suposi una despesa important per a les famílies». «Fer-nos nosaltres mateixos la disfressa ens ajuda a reduir costos, valoro molt que estigui feta per tota la colla».