L'hivern d'aquest any, entre desembre, gener i febrer, ha estat càlid i sec o molt sec al conjunt de Catalunya, a causa del bloqueig anticiclònic predominant aquests mesos. Els mesos de desembre i febrer, les masses d'aire fred han estat inhibides, mentre que les pertorbacions, amb certa incidència al gener, arribaven desgastades al Principat i només han deixat precipitació a l'extrem més nord-occidental.

Per això, i després d'una tardor plujosa, l'hivern ha estat molt sec a un 65% del territori català i sec a un 30%, situant-se així com el període hivernal més secs des 2012. En alguns sectors, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha estat l'hivern més sec de les darreres dècades.

El dèficit pluviomètric ha estat sobretot excepcional a punts de la meitat est i terç sud del país, amb índex inferiors als 25 mm, o per sota de 10 mm al delta de l'Ebre. En alguns punts del Pirineu occidental, en canvi, s'han arribat a superar els 400 mm.

Les dades històriques del Montseny posen de manifest que aquest hivern ha estat el més sec de la sèrie al Turó de l'home, el segon més sec a Girona i el tercer a Vic i Igualada. Pel que fa a les dades de l'Observatori Fabra de Barcelona, aquest ha estat el 4t hivern més sec des de 1913-1914, mentre que amb els registres de l'Observatori de l'Ebre, ha estat el 5è hivern amb precipitació més escassa des de 1905-1906.

L'hivern ha estat anormalment càlid als punts elevats del Pirineu, Prepirineu i serralades prelitoral i litoral, on s 'han registrat temperatures entre dos i tres graus superiors a les habituals. En canvi, les valls i planes interiors, afectades per la boira, han tingut anomalies positives molt més modestes i fins i tot inferiors a mig grau, cosa que es pot qualificar de ''normal''.

Les temperatures han estat més càlides al desembre i al febrer, mentre que el mes de gener ha estat més semblant a l'habitual. De fet, durant el mes de febrer es van superar els 25 graus de màxima a molts sectors del prelitoral i en algunes planes de l'interior i es van registrar temperatures màximes per a aquest mes. En canvi, el gener va fer fred a les depressions i planes interiors de Catalunya.

En global però, aquest hivern ha estat un dels més càlids de les sèries disponibles, amb el precedent de l'hivern del 2015-2016, que també ho va ser. Ha estat doncs el 3r hivern més càlid de l'Observatori Fabra de Barcelona, empatat amb el de 2006-2007, i el 6è més càlid a l'Ebre. Al Montseny, ha estat el segon hivern més càlid, el 5è a Moià i Figueres.

L'absència de núvols ha afavorit una anomalia d'irradiació durant el febrer, compensant així, les anomalies negatives dels territoris afectats per la boira.