Cada primer diumenge de març, Sant Llorenç de la Muga viu el seu dia estrella amb la Fira del Carbó i de la Mongeta, una mostra que la gent del poble comença a preparar només iniciar-se l’any, destaca Ivan Arché, president de l’organització, el Futbol Club Sant Llorenç. Una seixantena de parades d’artesania de la comarca ompliran el centre de la plaça, on es vendran uns seixanta quilos de mongetes de la varietat del ganxet. També s’oferiran els tradicionals tastets acompanyats de butifarra -es preveu repartir-ne 400- i el públic podrà gaudir d’una dotzena d’activitats que cada any es van actualitzant per revitalitzar la fira «i que el públic sempre hi trobi coses noves», destaca Arché.

Enguany i com a novetat dins el programa s’inclou una exposició d’eines del carboner que es podrà visitar al llarg de tot el dia a la sala polivalent de l’ajuntament i que s’inaugurarà a les dotze del migdia. «La intenció és que el públic identifiqui la forma de viure que moltes persones tenien al poble quan es dedicaven a l’ofici de carboner fa seixanta anys». El carbó s’ha convertit en el motor de la fira i des de fa dotze anys la mostra es dedica a recuperar una tradició ancestral dins el municipi: «La gent que havia treballat en una carbonera o que tenen familiars que havien treballat aquest ofici han cedit els utensilis que feien servir i s’encarregaran d’explicar quin era el seu ús al públic» durant tot el dia. També s’exhibirà un recull de fotografies de com aquest any es va construir la pila i s’ha anat vigilant sense descans, dia i nit, per extreure’n el carbó artesà.

Des de l’organització es vol fer èmfasi en la dedicació que cada any posen els voluntaris per fer possible la realitat de la fira: «És una feina que requereix moltes mans, totalment artesanal i prop d’una trentena de persones de Sant Llorenç i d’Albanyà la fan possible». Des de principi de gener han vetllat perquè la pila de la carbonera es mantingués encesa. D’aquí s’extreu el carbó artesà d’alzina que es ven a la fira. De les 30 tones de llenya d’alzina que es cremen, entre un 15% i un 16% acaben convertits en carbó artesanal de màxima qualitat, que es vendrà aquest diumenge, i també en supermercats i restaurants. El carbó s’empaqueta en dos formats de sacs, de 3 i de 18 quilos.

Com a atractiu de la fira, el públic podrà visitar a l’entrada del poble aquesta carbonera que rememora com desenes de carboneres fumejaven al segle passat a les muntanyes d'Albanyà i Sant Llorenç de la Muga vigilades les vint-i-quatre hores pels carboners.

Primer campionat de futbolí

Una de les activitats més populars i divertides de la fira són els concursos, que aquest any s’han potenciat. Després dels ja consolidats Apunta la Mongeta i Menja-te-la ràpid, la fira d’enguany ha organitzat el primer Campionat de Futbolí, a partir de les cinc de la tarda, amb premis en metàl·lic per al primer, segon i tercer classificats: «Volem que s’engegui amb força i engrescar la gent», diu Arché, perquè agafin la importància dels altres dos concursos.

L’objectiu és que tothom se senti identificat amb una o altra activitat de la fira. Per aquest motiu el ventall de propostes és ampli. Al matí se celebrarà la desena trobada d’intercanvi de plaques de cava i es farà una concentració de cotxes Seat 600. També hi haurà un espai de jocs tradicionals per a la mainada i a la una del migdia, «per a aquells que són més esportistes, hi haurà una sessió de Fitzumba».

Entre les activitats destacades de la jornada es farà també la presentació del llibre Tornar al bosc amb l’autor Antoni Gimeno, a dos quarts d’una del migdia.