El Govern de la Generalitat ha aprovat declarar Catalunya com a "port segur" de forma "previsible i permanent" amb l'objectiu de crear un grup de treball per acollir vaixells de rescat a la Mediterrània. Així ho ha explicat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, durant la roda de premsa d'aquest dimarts al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu. Així, el Govern ofereix les 19 dàrsenes que gestiona Ports de la Generalitat i les industrials i pesqueres de Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú, i Sant Carles de la Ràpita. Bosch també ha assegurat que no cal demanar permís al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per "salvar vides" i, de fet, ha instat el govern espanyol a fer la seva feina i contribuir també per facilitar rascats a la Mediterrània.

El Govern declara Catalunya com a "port segur" per acollir vaixells de rescat

El Govern declara Catalunya com a "port segur" per acollir vaixells de rescat

El Govern argumenta que la iniciativa és, en tot cas, una "obligació" que es deriva de les competències assumides com a pròpies per la Generalitat i que, per tant, existeix un espai d'actuació legal i estatutari que permet actuar en aquest àmbit. En el mateix acord, l'executiu que presideix Quim Torra també ha aprovat la creació d'un grup de treball per acollir vaixells de rescat a la Mediterrània, presidit pel propi Bosch, amb la presència també de les conselleries de Territori, Interior, Salut i Treball, així com de la Federació Catalana de Municipis i l'ACM.

"Farem tot el possible per garantir que no es perdin més vides al Mediterrani", ha remarcat el conseller, que ha asseverat que el Govern té l'obligació "política i moral" d'actuar davant la "inacció" dels governs i estats europeus. En aquest sentit, ha insistit que la feina de l'executiu és contribuir al rescat i salvaments de vides, i no pas la demanar permís a Borrell.