Una desena d'establiments de les comarques gironines, d'entre els quals Casa Alegrí, de Figueres, han rebut aquest dimarts a la Cambra de Comerç de Girona el diploma i la placa de forja que els distingeix com a establiments Històrics, en un acte emotiu que va comptar amb la presència de la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i l’alcaldesa de Girona, Marta Madrenas. El president de l'ens cameral, Domènec Espadalé, va assenyalar que «els nostres guardons volen premiar una trajectòria, sovint, l'esforç d'una nissaga, però també volen convertir-se en un estímul per continuar mantenint els valors que han permès la consolidació de les empreses».

A més, va afegir que els reconeixements «són una mirada al futur plena d'optimisme, una empenta a continuar endavant adaptant les empreses als reptes que vindran». Per aconseguir els guardons, les empreses han de portar documents que demostrin la seva antiguitat. Un jurat format per tècnics de la Cambra, historiadors i personalitats de prestigi s'encarrega de valorar les candidatures.

Casa Alegrí

Casa AlegríLa família Alegrí, actual propietària de la botiga, procedeix de Vilatenim. Francisco Alegrí Fontdecaba estava destinat a quedar-se a casa, a Vilatenim, perquè era l’hereu. Es casà amb Carme Palomer Casadevall, d’Avinyonet de Puigventós. L’home era una persona inquieta i d’idees avançades. Preveia que si les seves dues filles Rosa i Maria es quedaven a Vilatenim, portarien una vida rutinària de treball i haurien de fer feines del camp. Van començar el negoci l’11 de setembre del 1951. Van instal·lar-se a Figueres assumint el traspàs de l’antiga botiga d’Ana Imbert de Ricard, al carrer Peralada número 35. Al principi, era una botiga petita on es venia algun plat, santcristos, porrons... Els orígens de la vida comercial de l’edifici daten de l’any 1968. Cap a finals del segle XIX i fins just abans de la guerra, al mateix lloc hi havia una botiga que es deia Can Noranta-Cinc. Per tant, l’antiguitat de la botiga s’estableix al 1868, celebrant enguany el seu 150 aniversari.