L'empresa Endesa va presentar, a Madrid, el projecte de conservació del gaig blau que està duent a terme al Parc Natural dels Aiguamolls. Es va fer el dilluns 26 de novembre en el marc de la 14a edició del Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA).

El gaig blau és una espècie d'ocell protegit. «La població que cria a l'Empordà és la més fràgil de l'estat perquè és la menys nombrosa, i la majoria dels exemplars es concentren en el Parc Natural dels Aiguamolls», explica l'especialista en biodiversitat d'Endesa i ponent de la conferència, Inma Ordóñez. El problema més gran que es troben aquests exemplars és la falta de forats naturals on posar els nius, i aquí és on intervé Endesa.

10

El projecte del gaig blau es presenta a Madrid

En detectar aquest problema, l'empresa elèctrica es va marcar l'objectiu d'emprendre un pla de conservació de la biodiversitat per ajudar aquests animals, i utilitzar les seves línies de distribució que passen pel Parc Natural per contribuir a deixar un impacte positiu en el medi.

Han nascut 175 pollets

L'any 2001 l'empresa col·labora amb l'APNAE, CTFC i la UdG col·locant caixes niu a les línies. El projecte del gaig blau -oficialment s'anomena Proyecto Coracias pel nom de l'espècie en llatí, que és Coracias garrulus- es reprèn el 2017, i avui segueix vigent.

De resultes d'aquesta feina, actualment hi ha 73 caixes niu, i han nascut 95 pollets el 2017, i 80 el 2018. «Aquesta lleugera disminució es deu a les inclemències meteorològiques», explica Ordóñez.

Durant aquest temps, el que s'ha fet és substituir les caixes antigues, que estaven deteriorades pel pas del temps, per altres de més durabilitat i adaptades a les necessitats d'aquests animals. A part, s'ha fet seguiment dels habitacles, s'ha controlat l'èxit reproductor de les parelles i s'han anellat els pollets nascuts. Els tècnics van geolocalitzar cinc exemplars per conèixer els seus hàbits i preferències a l'hora de fer nius. Això ajudarà l'empresa a fer una selecció acurada dels futurs punts d'instal·lació de caixes.

Endesa té altres projectes de conservació de biodiversitat a l'estat que ajuden a conèixer, protegir, restaurar i millorar la conservació d'espècies i hàbitats sobre els quals podrien tenir incidència.