Segueix-nos a les xarxes socials:

Darnius Boadella

L'ACA invertirà més de 415.000 euros per millorar la seguretat del Pantà de Darnius Boadella

Els treballs complementaran el sistema d'auscultació de la presa, que permet detectar possibles moviments sísmics i filtracions

L'ACA invertirà més de 415.000 euros per millorar la seguretat del Pantà de Darnius BoadellaSANT PAU

L'ACA ha posat a licitació les obres d'ampliació dels sistemes d'auscultació del pantà de Darnius-Boadella i els dics de tancament de la Mola Truncada i Fangots, que permeten detectar possibles moviments sísmics, pressions i filtracions. L'ens preveu una inversió de més de 415.400 euros per a uns treballs que tindran una durada de quatre mesos. Actualment, per analitzar el comportament estructural de la presa, hi ha més de 130 punts de control a la presa, 24 al dic de la Mola Truncada i 2 al dels Fangots. Amb l'actuació, es millorarà la xarxa geodèsica del pantà (amb 30 punts de control més) i del dic dels Fangots (14 punts més de control), s'ampliarà la xarxa sísmica, s'adequarà l'ancoratge dels pèndols inversos i s'instal·laran mesuradors de desplaçaments en juntes tridimensionals de la presa principal, entre d'altres.

La presa de Darnius Boadella està situada sobre el riu Muga, a l'Alt Empordà. En el moment de la seva construcció, per tancar el vas de l'embassament va ser necessari construir el dic de Els Fangots i el dic de la Mola Truncada, que tanca un coll del seu marge dret.

Avui, l'embassament està per damunt del 95% de la seva capacitat, amb més de 58 hm3 emmagatzemats i amb tendència a l'estabilització. Avui, s'ha augmentat el cabal de sortida de la presa, passant dels 7 als 24 m3/s, per incrementar el resguard de la presa en cas que hi hagi noves pluges.

Després de la llevantada de diumenge, l'embassament va arribar a cabals punta de 250 m3/s, laminant així l'aigua que arribava des de la capçalera i evitant l'increment de cabals aigua avall. Per aquest motiu, les reserves del pantà han passat del 65 al 95% en només tres dies.

Prem per veure més contingut per a tu