16 de novembre de 2018
16.11.2018
Llançà

Exigeixen la racionalització dels enllaços ferroviaris a la festa del tren transfronterer

Han signat un manifest per expressar les seves queixes i reivindicacions

16.11.2018 | 11:11
Signen un manifest expressant queixes i reivindicacions

Llançà va acollir, el passat dssabte 10 de novembre, la tercera edició de la festa del tren transfronterer. L'acte va ser un veritable èxit, i va comptar amb la participació de més de seixanta persones i ambels principals representants associatius i responsables públics dels dos costats de la frontera francoespanyola.

D'entre els assistents destacava la presència de Pau Noy, delegat internacional de l'Associació de Promoció del Transport Públic de Barcelona (PTP) que va produir la guia; Christian Perrot, president de la regional FNAUT Pirineus-Méditerranée; · Pere Macias, coordinador de trens regionals i suburbans de Renfe a Catalunya; Agnès Langevine, vicepresidenta del Consell Regional Occitanie-Pirineus-Méditerranée; Pere Vila, alcalde de Llançà i delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a la província de Girona; Jean-Claude Portella, alcalde de Cervera;
Yves Barinol, alcalde d'Elna;

Manifest per la millora dels serveis ferroviaris entre Catalunya i Occitània

Des de fa ja fa anys l'Aliança Transfronterera, constituïda per les associacions pro transport públic i mobilitat sostenible de tots dos costats dels Pirineus, ha demanat la millora dels serveis ferroviari entre Catalunya i Occitània. Els exemples internacionals i internacionals i la importància de desenvolupar alternatives al cotxe i l'avió, dos sistemes de transport que no són sostenibles, requereixen el desenvolupament de connexions ferroviàries transfrontereres.

L'any 2014, l'Aliança Transfronterera, va proposar mesures de millora, però ja han passat quatre anys des d'aquell moment i la situació no evoluciona, sinó que fins i tot empitjora.

Per aquest motiu, van redactar el Manifest de Llançà. Les queixes de l'entitat es centren en diversos punts:

· Es manté la prohibició decimonònica segons la qual els trens de la SNCF que retornen a França no poden agafar viatgers a Portbou i, de la mateixa manera, els trens de Renfe que retornen a Espanya des de Cervera de Marenda tampoc no poden agafar viatgers. Malgrat costi de creure, aquests enllaços ferroviaris encara es regeixen per acords presos al segle XIX entre les administracions espanyola i francesa, fa per tant més de 130 anys. Aquesta inversemblant regla que atempta contra el principi d'integració europea i de promoció del transport sostenible no ha estat encara derogada.

· Recentment la SNCF acaba de publicar els horaris de la línia de ferrocarril (servei TER) 2287/5000 Narbona-Perpinyà-Cervera / Portbou. Aquest horaris són encara pitjors que els anteriors, quant a coordinació. Si els anteriors eres dolents, els nous són horribles. Si abans, en dies feiners, sobre un total de 14 serveis de Renfe a Portbou, dels costat espanyol, hi havia la possibilitat de coordinar el viatge a Cervera en set ocasiones, en dies feiners, i en 5 sobre 12 en dies festius, a l'actualitat les possibilitats de correspondència s'han reduït encara més. Per exemple, no hi ha tren a Portbou a abans de les 11,30 del matí.

· Als horaris publicats per la SNCF i Renfe no es fa referència a la possibilitat de correspondència, ni venint-hi de Portbou en arribar a Cervera, per canviar a un tren francès, ni, recíprocament, el mateix però en direcció contrària, cap a Portbou, per la possibilitat dels trens francesos d'enllaçar amb els serveis Renfe.

· Tampoc no es fa cap esment a la possibilitat de consultar horaris de l'altre operador ferroviari a través de sistemes electrònics.

· Vint anys més tard de l'acord de Schengen, els ciutadans del nord i del sud dels Pirineus encara tenen dificultats per creuar les fronteres sense un vehicle propi, en el transport sostenible. Analitzats tots els enllaços ferroviaris entres els nombrosos països membres de la Unió Europea, en cap d'ells s'han trobat les exclusions de servei que es donen a l'enllaç Portbou-Cervera.

· Pel que fa a l'enllaç a La Tor de Querol entre els trens de Renfe i SNCF, la majoria dels pocs serveis existents –set al dia- no tenen una bona correspondència, i atesos els freqüents retards a la xarxa espanyola, no és infreqüent perdre la correspondència degut a un retard.

· Per la seva banda, després d'una fabulosa inversió a la via d'alta velocitat entre Barcelona i Perpinyà, el nombre de trens que creuen la frontera és ridícul, quatre trens diaris, excepte en una reduïda franja d'estiu on n'hi ha set. Amb aquest servei tan pobre i tan allunyat dels serveis internacionals existents entre altres països europeus, la rendibilitat de les inversions està sent fortament negativa.

· A més, la supressió dels trens nocturns entre París, Zuric, Milà i Barcelona, d'una part, i entre Luxemburg, Estrasburg i Portbou, de l'altra, ha reduït considerablement la possibilitat de viatjar en tren en recorreguts de llarga distància. L'Aliança Transfronterera contempla amb satisfacció que l'aposta dels Ferrocarrils Austríacs (ÖBB pels trens nocturns ha assolit molts bons resultats.

Per totes aquestes qüestions, els signants del manifest llancen les reivindicacions següents:

- Demanar als governs espanyols i francès la immediata derogació de la norma vigent des del el segle XIX per la qual els trens de la SNCF i la Renfe tenen la prohibició de recollir passatge en el seu viatger de retorn, des de Cervera i Portbou.

- Demanar als governs espanyols i francès un sistema horari coordinat de servei ferroviari a la frontera pirenaica, sobre els eixos Irún-Hendaya, Puigcerdà-La Tor de Querol y Portbou-Cervera de Marenda, amb l'objectiu de maximitzar el nombre de correspondències entre els serveis de Renfe y SNCF, bo augmentant-ne la seva qualitat, per, en un termini de quatre anys, acabar constituint-hi un únic servei regional transfronterer entre els regions d'ambdós costats dels Pirineus.

- Acordar entre els governs espanyol i francès, amb la participació dels executius català i occità, la creació d'un servei ferroviari regional integrat a l'àrea de Catalunya-Occitània, amb branques cap a l'Aragó i Comunitat Valenciana aprofitant els eixos ferroviaris d'alta velocitat i el de la línia convencional Portbou-Cervera per la costa.

- Cal establir un sistema de trens nocturns i desenvolupar una oferta amb els socis locals, cap a la Costa Vermella / Costa Brava, fins a Puigcerdà i Barcelona. Per això demana als governs francesos i espanyols un pla per establir trens nocturns entre Barcelona i París-Brussel·les, així com entre Barcelona i Frankfurt, a través d'Avinyó, que permetin els usuaris d'estalviar dues nits d'hotel i fer un viatge amb pràcticament zero emissions de CO2. L'Aliança Transfronterera ha presentat el projecte LunaJet, un tren mixt de mercaderies per a passatgers entre Barcelona i Frankfurt, i demana als governs la seva implementació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent