La Trobada al Coll de Manrella, a la Vajol i Agullana, ha complert 40 anys homenatjant el president Lluís Companys. Un any més, desenes de persones s'han reunit al peu del monument dedicat al president màrtir per assegurar-se que la història no cau en l´oblit.

La comissió d'actes Lluís Companys ha volgut concendir el Guardó Memorial Coll de Manrella a Aïda Lorenzo. Nascuda a Figueres el 3 de desembre del 1937, quan tenia 13 mesos, el seu pare, Juan Lorenzo Alcalde, un guàrdia que havia jurat fidelitat a la República, va ser afusellat a Girona.

Enric Pujol, en representació de la comissió d'actes Lluís Companys, va presentar la guardonada dient que «ha dedicat la seva vida a recuperar la memòria històrica del seu pare i de totes aquelles persones que van ser injustament represaliades i assassinades pel règim franquista». «Això va fer que fos la fundadora i presidenta de l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, per reconstruir el reconeixement moral i jurídic de totes les persones que havien estat víctimes del genocidi franquista així com per sensibilitzar l'opinió pública i les institucions sobre la repressió del règim instaurant el 1939», va declarar Enric Pujol.

Aïda Lorenzo, visiblement emocionada i molt agraïda pel reconeixement, creu que encara falta molta feina perquè es faci justícia amb aquelles víctimes i espera que, finalment, les administracions accedeixin a obrir la fossa de Girona on es troben les restes del seu pare.