Les jornades Science Needs You! tornaran a Figueres amb el principal objectiu de difondre la ciència al gran públic. Fins el diumenge 21, l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) ha programat una desena d'activitats que enguany prenen com a motiu conductor la mar i la vida.

La secretària de l'associació, Àngels Yécora, explica que «les jornades aniran destinades a tot tipus de públic» i que intentaran «desmuntar la idea d'un científic com una persona tancada».

El segon tinent d'alcalde, Jordi Masquef, destaca el recorregut d'aquestes jornades que enguany arriben a la tercera edició i que ha anat augmentant any rere any el nombre d'inscrits: «És molt important que una activitat com aquesta hagi arrelat a la ciutat, perquè la ciència i la divulgació científica formen part dels pilars de la societat del futur».

Masquef explica que el Science Needs You! és una oportunitat perquè el jovent s'interessi per la ciència.

L'activitat central

L'activitat central de les jornades serà el seminari que realitzaran el dissabte a la sala La Cate on es duran a terme diverses xerrades que faran alguns científics com Rafel Simó que sota la ponència L'aventura d'investigar oceans parlarà com es porta a terme la recerca científica.

Simó té un bagatge professional de 25 anys descobrint els oceans. El fet d'investigar li ha significat participar en expedicions a l'Antàrtida, l'Àrtic, l'Atlàntic, el Pacífic tropical i el Mediterrani. És membre del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, i un actiu divulgador. Recentment ha publicat el llibre digital Mar, gel i cel (diari antàrtic), a la Biblioteca Núvol.

Una de les altres xerrades l'oferirà la doctora Anna Rubio que explicarà quins són els sistemes d'observació que ens permeten estudiar, vigilar i predir el comportament de l'oceà i com aquests es poden aplicar a la gestió de les nostres costes. A més de presentar l'exemple concret del sistema d'Oceanografia Operacional de la costa basca, es parlarà de les iniciatives que a escala europea ajuden a difondre les dades dels observatoris costaners.

Sota el títol Ara em veus: la problemàtica dels plàstics flotants als nostres mars i oceans, el doctor Rafael Sardà aprofundirà en la problemàtica dels plàstics en els ecosistemes marins. Algunes estimacions xifren entre 12 i 18 milions de tones de plàstic el que cada any acaba als oceans. En aquesta xer­rada, a partir d'unes expedicions realitzades pel mar Mediterrani, parlaran d'aquesta problemàtica la pressió que pateix el mar. Donaran algunes pinzellades de com varien els estats d'aquests mars en relació amb el plàstic, quins serveis dels ecosistemes estan afectats per aquesta problemàtica i quines respostes ha començat a plantejar-se la societat civil.

Programa

Dissabte 20 d´octubre (a La Cate tots els actes)

9.45h Presentació a càrrec de Salima Abdessamie a La Cate

10.15h L´aventura d´investigar els oceans, pel Dr. Rafel Simó Martorell

11.30h Sistemes d´observació costera i aplicacions de l´oceanografia operacional, per la Dra. Anna Rubio

12.15hTaula Rodona Participativa - Col·loqui: La nostra mar: present i futur

15.30h Ara em veus: la problemàtica dels plàstics flotants als nostres mars i oceans

17.45h Submarins en viu

21.00h Concert: Música pel canvi social a l´època de Narcís Monturiol. Amb la coral La lira de Sant Cugat

Diumenge 21 d´octubre

10.00h Sortida científica al cap de Creus.