El submarí científic Ictineu 3, ha participat en una campanya arqueològica al Llac de Garda, al nord d'Itàlia, inspeccionant un vehicle amfibi de la Segona Guerra Mundial, que es va enfonsar el 30 d'abril de 1945, pocs dies abans de que s'acabés la guerra, i on hi van morir 25 dels 26 soldats nord-americans que l'ocupaven.

La nit del 30 d'abril de 1945 el vehicle amfibi nord-americà conegut popularment amb el nom de DUKW, va sortir de la petita ciutat de Torbole al nord est del llac, amb sobrecàrrega, 26 homes, un canó de 75mm i abundant munició. Era part d'un convoi de DUKWs que durant la nit portaven provisions a la població de Riva del Garda.

Durant la travessa, amb temporal amb forts vents i onades el motor es va espatllar, i el vehicle es va enfonsar. Amb el naufragi hi van morir 25 dels 26 tripulants. L'únic supervivent de la tràgica nit va ser Caporal Thomas Hough, un socorrista de Dayton, Ohio.

La Associació Benàch, amb la seu a Torbole i dedicada a recuperar i difondre la història local, ha dedicat molts anys a estudiar l'alliberament de Torbole per part de la U.S. 10th Mountain Division, i en concret aquest tràgic succés. Un camí que no han fet sols, ja que al 2004 s'hi va sumar l'organització sense ànims de lucre Promare dels EUA. En una primera campanya de 2004, mitjançant sistemes de localització sonar, van estar buscant sense èxit aquest vehicle enfonsat. Altres organitzacions s'hi van anar sumant i va ser al 2012 que els Voluntaris del Llac van trobar el DUKW enfonsat a 276 metres de profunditat després d'haver escombrat amb el sònar una àrea de més de 7 milions de metres quadrats. La recerca de restes de la segona guerra mundial no és fàcil en un llac de grans dimensions i profunditat. El llac de Garda té 51, 9 km de llarg, 16 d'ample una superfície de 370km2, i una profunditat màxima de 346m.

La setmana de l'1 al 5 d'octubre es va realitzar una campanya conjunta utilitzant l'Ictineu 3 per fer una inspecció acurada del vehicle enfonsat, i intentar localitzar altres objectes en el seu entorn, com la càrrega o traces dels soldats que transportava. Ha estat una actuació no invasiva, per respecte als soldats que hi van perdre la vida.

Finalment, després de vàries immersions amb representants de l'Associació Benàch, els Vountaris del Llac, Promare, i l'ex agregat a l'ambaixada dels EUA a Roma Jeff Patton, a la última immersió hi va baixar l'alcalde de Torbole Gianni Morandi, i en una cerimònia molt emotiva, i utilitzant el braç robòtic del submarí, es van dipositar plegades les banderes dels Estats Units d'Amèrica i d'Italiana, en honor a aquells joves soldats que van morir lluitant contra el feixisme.

Tota la campanya va ser finançada íntegrament per Promare, i va comptar amb el suport de l'Asso