03 de octubre de 2018
03.10.2018
Agricultura

Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura avanci una part dels ajuts de la PAC

Per diverses situacions adverses que ha patit la pagesia en els darrers mesos, tant climàtiques com sanitàries i de crisi de preus

03.10.2018 | 16:29

Unió de Pagesos (UP) s'ha adreçat al director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Oriol Anson, per demanar-li que a mitjan d'octubre el Govern faci efectiu un avançament dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) a la pagesia catalana. Asseguren que en els darrers mesos el sector agrari ha patit situacions adverses, tant climàtiques com sanitàries i de crisi de preus, i que algunes el castiguen des de fa anys. Aquest pagament inclou una bestreta dels ajuts de pagament bàsic i del pagament verd corresponents a la campanya 2018, autoritzada excepcionalment per la Comissió Europea, que aquest any pot arribar fins al 50%, segons el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA).
El sindicat Unió de Pagesos considera que hi ha circumstàncies que justifiquen l'avançament del pagament de la PAC perquè en els darrers mesos s'han produït situacions que han afectat diversos sectors productius.

Així, apunten que les crisis de preus afecten els sectors oví i cabrum, lleter, fruita dolça, cereals i herbacis, olivera, cítrics i fruita seca (avellana), entre d'altres, mentre que els danys climàtics han provocat caigudes i pèrdues de producció a la fruita dolça, cereals i herbacis, avellana, arròs, i la sequera, a olivera, cítrics i oví i cabrum (aquet per manca d'alimentació). El sindicat assenyala a més a més que el sector dels cítrics ha estat afectat també per problemes fitosanitaris.

Pel que fa a altres problemes, l'arròs resulta afectat pel cargol poma, la ramaderia extensiva en general pels danys de fauna salvatge, i les vaques en extensiu del Pirineu per problemes en sanejament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent