L'organització de les Nacions Unides per a l'alimentació i l'agricultura, FAO, ha guardonat aquest dimecres a la ciutat de Valletta (Malta) el model català de gestió pesquera participativa en el transcurs de la celebració de la Conferència d'Alt Nivell sobre la pesca de petita escala a la Mediterrània i a la Mar Negre. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s'ha desplaçat a l'illa mediterrània per rebre la distinció acompanyada per Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims. El model català de pesca participativa està regulat a través del decret 118/2018 de 19 de juny que preveu una gestió de la pesca a través de l'establiment de comitès de cogestió locals participats per representants del sector pesquer, de l'administració, institucions científiques i de les organitzacions del tercer sector ambiental, tots amb el mateix pes en el procés de presa de decisions.

La norma catalana és la primera en el context europeu i internacional que estableix un marc normatiu formal que regula la cogestió pesquera i que fa d'aquest principi participatiu el fonament d'una política sectorial de país.

Els comitès de cogestió han de consensuar plans de gestió pesquers, els quals són posteriorment aplicats sota un esquema de gestió adaptativa - tot adaptant les regles a l'evolució de les condicions de la pesquera sobre el terreny. Es tracta d´un sistema àgil i proper, altament territorialitzat i descentralitzat; la implicació dels mateixos pescadors i els altres actors locals en l'elaboració de les normes en garanteix un alt nivell de compliment posterior.

El calendari d'implantació d'aquest nou model de cogestió avança a bon ritme, segons indica el departament de la consellera Jordà. Des d'Agricultura s'informa que aquest divendres 21 de setembre es va constituir a l'Escala el comitè de cogestió de la pesquera de la sípia a les badies de Pals i Roses, i que aquest dijous 27 de setembre està previst la constitució del comitè de cogestió pesquera del cranc blau a les Terres de l'Ebre.