Pescadors, científics i l'administració pública s'han unit en un projecte per recuperar i protegir el fons marí del Cap de Creus. La iniciativa va néixer amb una prova pilot l'any 2015 amb l'objectiu de replantar gorgònies (una espècie similar al corall) que queden atrapades a les xarxes dels pescadors d'arts menors.

Més del 90% de les que es van retornar al mar i es van replantar en unes superfícies metàl·liques van sobreviure. Per això, els investigadors van decidir fer un pas més de la mà dels pescadors artesanals del Port de la Selva i Cadaqués i aquests dies n'estan alliberant perquè tornin al seu hàbitat natural.

Pescadors i científics recuperen les gorgònies del cap de Creus

Pescadors i científics recuperen les gorgònies del cap de Creus

El projecte, liderat per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, vol fomentar una pesca sostenible i mantenir els hàbitats submarins que promouen aquestes espècies. Els experts calculen que l'efecte erosiu de la pesca, el canvi climàtic i la proliferació d'algues filamentoses han provocat la pèrdua de prop del 30% del teixit viu d'aquests animals que s'alimenten de plàncton i que poden viuen a profunditats d'entre 80 i 120 metres. Els impulsors no descarten ampliar la iniciativa a d'altres confraries.