20 de juny de 2017
20.06.2017
40 Años
40 Años
Medi ambient

Posen tanques als camps de cereals per preservar l'esparver cendrós

Per primer cop a la demarcació gironina, s'ha aplicat la prova pilot en els temps de segar

20.06.2017 | 13:11
La tanca per protegir l´esparver cendrós

D´ençà dels anys vuitanta del segle passat, es fa el seguiment de les parelles d´esparver cendrós, que hi intenten nidificar al bell mig dels camps de cereal. Això fa que les seves postes i llocades es vegin seriosament amenaçades per les màquines de segar, en coincidir cronològicament el temps de la reproducció amb l´època de la recol·lecció del gra.

El biòleg gironí i tècnic de l´Àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries, Ramon Fortià, s´ha dedicat, durant molts anys, a localitzar el niu i avisar el pagès per tal que en el moment de la sega deixi una superfície sense treballar al voltant d´on hi ha la llocada, de manera que el procés reproductiu pugui continuar amb tota normalitat.

D´uns anys cap aquí, però, ha constatat que molts nius que ja havien estat salvats inicialment del pas de les màquines acabaven fracassant "per predació, suposadament per l´acció de guineus i senglars, aquests últims cada cop més abundants a la plana". Per evitar aquesta problemàtica, han impulsat una prova pilot per segar el primer camp de cereals en el qual els cendrosos s´hi havien establert el 2107, i als dos nius localitzats s´hi han col·locat –amb l´ajut del Cos d´Agents Rurals– unes tanques amb peces d´aproximadament 1,20 metres de costat formant en el seu conjunt una estructura hexagonal que envolta el niu.

Les altres tanques
L´objectiu del tancament és impedir que els depredadors accedeixin al niu, de manera que no puguin malmenar la posta o devorar els polls, que són extremadament vulnerables en trobar-se a terra mateix. Segons explica Fortià, aquests tancaments han estat "amablement cedits per l´empresa Birding Natura –que ha comptat alhora amb el suport financer d´Endesa–, entitat que ja fa dos anys que experimenta aquesta estratègia a les terres de Lleida i en altres indrets de la Península amb un notable èxit".

Els quatre polls de menys d´una setmana de vida viuen, ara, envoltats amb una tanca per protegir la llocada dels possibles depredadors. Aquest ha estat el primer cas a les comarques de Girona en el qual es posa a prova aquesta tècnica de salvaguarda.

"Si bé acostumem a assimilar les tanques amb la privació de llibertat i que alguna cosa no va pel bon camí, pot ser que aquestes mateixes tanques siguin la millor garantia per a la continuïtat d´una espècie", manifesta Ramon Fortià, l´expert en aus, una de les persones més coneixedores de l´esparver cendrós de les nostres contrades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema