Una il·lustració en què apareix la Mafalda parlant al seu germà davant dels seus pares dóna peu a la conferència d'Alba Castellví «Educar sense cridar». La Mafalda li diu a en Guille: "Pensá que esta buena gente antes de educarnos a nosotros no educó nunca a nadie." Al teatre de l'escola La Salle Figueres, aquest divendres, 10 de febrer, s'han reunit 150 mares i pares (el percentatge de mares entre el públic supera amb escreix el de pares) interessats per conèixer les tècniques educatives que recull Alba Castellví en el seu llibre.

La ponent es presenta en primer lloc com a mare. "Si no fos mare no m'atreviria a venir aquí a parlar-vos. Els meus fills m'han ensenyat unes quantes coses", anota. I complementa la presentació dient que és mestra i mediadora de conflictes, dues professions que l'acrediten en l'àmbit de l'educació.

«Educar sense cridar» conté eines que, en el sí d'una família, poden ajudar a fer que les relacions entre pares i fills siguin més fluïdes. "Com més eines i com més diverses siguin, millor, perquè no totes serveixen per a tot. Les eines s'han d'aprendre a fer servir i us animo a persistir quan no funcionen a la primera", sosté la ponent.

Per a ella, l'educació ha de partir d'una "raonable tranquil·litat". I reconeix que no és fàcil: "Com fer-ho per no perdre la calma quan fa mitja hora que li demanes al teu fill que vingui a sopar i no ve? Al cap de mitja hora, això acaba amb un crit", observa l'autora d'«Educar sense cridar». "Si volem un canvi d'actitud per part dels nostres fills, en primer lloc nosaltres també hem d'estar disposats a canviar algunes de les nostres maneres de fer", conclou.

En aquest sentit, cal seguir tres passes molt concretes: "En primer lloc, prendre consciència que l'actual estratègia no funciona; seguidament, buscar un lloc tranquil i respirar a fons tres vegades, i, finalment, triar una nova tècnica."

Alba Castellví exposa, d'una manera molt gràfica i amb exemples, situacions de la vida familiar en les quals es poden evitar els crits, aconseguint resultats positius. I referma la seva tesi afirmant que "els resultats i els valors educatius s'aconsegueixen quan estem tranquils".

La conferenciant destaca que, en l'etapa dels 4 als 12 anys, els fills es deixen educar, quan educar significa, segons ella, "acompanyar".