El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, encapçalarà aquest diumenge, 5 de febrer, una Jornada en Memòria de l'Exili i la Deportació. Amb aquesta jornada es pretén fer un acte de memòria i reconeixement als exiliats republicans alhora que generar consciència crítica i sensibilitat davant els exilis i els desplaçaments forçosos de població que s'estan produint actualment arreu del món, com ara el drama humanitari que avui viu la Mediterrània, un repte indefugible per al present i futur de la societat.

La jornada recorda que el 5 de febrer de 1939 pel Coll de Lli (La Vajol), van fugir centenars de civils i militars convertint-se en refugiats polítics en terra francesa, entre els quals es compten els màxims representants de les institucions republicanes, el President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, el President del Govern Basc, José Antonio de Aguirre, el President de la República, Manuel Azaña, així com personalitats com Mercè Rodoreda, Pere Quart o Pompeu Fabra.

Els actes començaran a les 12.15 h amb una caminada breu al Coll de Manrella, encapçalada pel conseller Romeva i amb la participació de la societat civil vinguda de diferents punts de del territori català. Es travessarà caminant la frontera entre Catalunya i França en homenatge als que ho van haver de fer fugint de la guerra i els que encara avui han de superar fronteres de manera il·legal pel mateix motiu.

L'acte clourà amb una lectura de textos davant del monument dedicat als exiliats i deportats republicans. A la tarda es farà un acte a la platja d'Argelers (Rosselló), l'indret on van malviure centenars de milers de refugiats espanyols entre els anys 1939 i 1941. L'acte s'iniciarà a les 16.15h i comptarà amb una actuació musical del cantautor i diputat al Parlament de Catalunya, Lluís Llach i l'actriu Sílvia Bel.

Aquesta jornada està organitzada pel Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, l'Associació d'Amics del MUME i el Consorci Municipal dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), i compta amb la col·laboració dels ajuntaments de la Jonquera, Argelers, Agullana i la Vajol.