El plenari municipal de Vilafant ha aprovat, per unanimitat, reclamar a la Generalitat de Catalunya que reconegui i pagui el deute que té amb el municipi alt empordanès. La petició s’ha fet efectiva en el transcurs del ple ordinari de juliol, celebrat aquest dimecres, arran d’una moció presentada pel grup municipal del PSC.

D’aquesta manera l’Ajuntament fa un pas més en la petició al Govern català perquè pagui els 817.000 euros de deute que té amb el municipi. I ho fa de manera coral perquè en el text de la moció es demana a la Generalitat que aquest reconeixement es faci a tot el món local català.

L’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, valora “la unanimitat mostrada pel plenari municipal en la reclamació d’uns diners que són necessaris per al nostre Ajuntament”. A més l’alcaldessa posa èmfasi en el fet que es reclama també l’elaboració d’un calendari de pagament, “una acció indispensable per poder programar les accions i inversions a realitzar des de Vilafant”.

En la moció es fan altres peticions a la Generalitat com publicar trimestralment a la web de la Transparència el deute reconegut per cada municipi amb el detall per concepte i any del deute; o elaborar i presentar un calendari de noves convocatòries per activar els diferents instruments de cooperació local. També es fa una petició per als pressupostos del 2017 que, en cas d’aprovar-se, contemplin un augment de les dotacions econòmiques per el Fons de Cooperació Comarcal i Local; un nou fons per a la Inversió Local que substitueixi el PUOSC i, finalment, que també ens els futurs comptes s’autoritzin les transferències necessàries per a crear un fons extraordinari per recolzar accions de foment de l’ocupació i activació econòmica que realitzen els ajuntaments.

Finalment, i destacant un dels altres punts importants del text, es demana que s’acordi amb el Govern de l’Estat la modificació de la regla de la despesa als efectes d’aplicació de la Llei d’Estabilitat Pressupostaria i Sostenibilitat Financera. Tot això per tal que l’estalvi obtingut per les entitats locals en exercicis anteriors es pugui destinar a la prestació de serveis als ciutadans, a exercir les competències clau per assegurar el seu benestar i a activar l’economia per gènera inversió i ocupació.