23 de abril de 2016
23.04.2016
Demografia

Els nounats es podran inscriure al registre des de l'hospital a partir del juny

La comunicació amb l'Administració s'oferirà als centres públics i serà immediata, evitant desplaçaments

23.04.2016 | 07:53

A partir del juny, les famílies podran inscriure els nadons nounats al registre civil directament des dels hospitals gironins, enlloc d'haver-s'hi de desplaçar com fins ara. Des de fa pocs dies i de manera progressiva, a Catalunya s'està començant a desplegar el sistema per complir una norma estatal que, evitant el factor presencial, ha de facilitar que els pares passin més temps amb els seus bebès acabats de néixer, gràcies a un sistema que funciona de forma ràpida i immediata.

En el cas de la regió sanitària de Girona, es podrà fer als hospitals d'Olot, de Figueres, de Campdevànol, de Palamós, al Sant Jaume de Calella, al Santa Caterina de Salt i també a l'hospital Josep Trueta de Girona.

El servei va estrenar-se l'octubre, en una primera fase, en un únic hospital a Catalunya -el de Terrassa-, després d'uns mesos en proves i juntament amb una vintena d'hospitals d'altres comunitats autònomes que també participaven al projecte pilot.

Ara, després d'uns mesos en què s'ha comprovat el bon funcionament del sistema, es comença a implantar a la xarxa d'hospitals del sistema públic. Es posa en marxa primer a les regions sanitàries del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre i a partir del juny estarà operatiu a la regió sanitària de Girona. Al setembre serà el torn de l'Alt Pirineu i Aran, Lleida i la Catalunya Central, mentre que al novembre es preveu que arribi a la demarcació de Barcelona. Abans que acabi l'any serà una realitat als quatre hospitals de Barcelona.

Aquesta actuació suposa un avenç en la modernització dels registres civils de Catalunya i permetrà reduir l'afluència d'usuaris a les oficines de registre, indiquen des de la Generalitat, que recorda que la comunicació i la inscripció del naixement és el primer vincle que una persona estableix amb l'Administració de Justícia.

El funcionament

Els pares poden sol·licitar la inscripció dels seus fills en tres supòstits. El primer, en el cas de fills matrimonials, si un dels progenitors és espanyol; també en el cas de fills matrimonials, quan ambdós progenitors siguin estrangers però de la mateixa nacionalitat; i en el cas de fills de parelles no casades, si la filiació s'estableix només amb la mare o si el pare biològic hi és present i tots dos signen la sol·licitud.

La sol·licitud del sistema s'ha de fer dins de les 72 hores posteriors al naixement i cal aportar tres documents: el certificat mèdic de naixement que lliura l'hospital; el DNI, NIE o passaport dels dos progenitors, o del sol·licitant si no és cap d'ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d'un progenitor.

Immediatament, als pares i mares se'ls lliurarà la documentació original aportada i un justificant d'haver fet la comunicació. Més endavant, per correu ordinari o en format electrònic, rebran el certificat literal de naixement, que també actualitzarà automàticament el Llibre de Família sense necessitat d'haver de fer cap altre tràmit per a fer-ho.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema