Un grup de veïns de Palau de Santa Eulàlia ha creat la plataforma Salvem la Pellingarda, per frenar el projecte de construcció d´una macrogranja de més de 2.400 porcs, a l´Estanyet, una zona declarada vulnerable per la Generalitat en relació amb la contaminació de l´aigua per nitrats. "Fer una granja en aquesta zona suposa un risc elevat i innecessari", diu el manifest de la plataforma, la qual, però, reconeix que la Generalitat pot autoritzar fer aquesta explotació ramadera d´uns 2.000 metres quadrats de superfície. Per aquest motiu, la Plataforma Pellingarda Sense Purins exigeix a les administracions responsables que rebutgin el projecte "sobredimensionat" de la granja de porcs.

Arran d´una reunió que va convocar l´Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia, a finals de ­l´any passat, els veïns es van començar a mobilitzar. A banda de crear la plataforma, van iniciar una recollida de signatures -ja en tenen 125 en un municipi que no arriba al centenar d´habitants. La principal amenaça és que a la zona on es vol construir la granja hi neix el rec Madral, principal aportador d´aigües al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. "La Pellingarda és un rec natural i un camí poc freqüentat que no es pot convertir en via d´accés a la granja per al trànsit rodat que hi treballi", denuncien els veïns.

L´any 2000, l´aigua del pou principal del municipi de Palau de Santa Eulàlia va sobrepassar el límit de nitrats permès, arribant a 70 mg/l, quan la normativa fixa el màxim en 50 mg/l. El 2013 la qualitat de l´aigua d´aquest pou es va tornar a examinar i va donar un resultat de 73 mg/l, la qual cosa vol dir que durant tots aquests anys no s´ha aconseguit millorar la qualitat de l´aigua del pou, sinó tot el contrari. "La qualitat de l´aigua no ha fet més que empitjorar", remarca la plataforma, la qual vetlla també pels municipis veïns, que podrien veure´s afectats per aquest problema de la contaminació per purins, tot i que el promotor de la macrogranja es compromet a anar-los a abocar al municipi de Bescanó, a la comarca del Gironès. El projecte gairebé limita amb el terme de Garrigàs.

Segons l´Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia, una granja d´aquest tipus "no aporta res al municipi: ni mà d´obra, ni incentius socials; només despesa municipal, a banda dels possibles perills ambientals i de contaminació dels pous municipals".

A més, l´informe al qual ha tingut accés aquest Setmanari apunta que les dimensions de la granja pressuposen que "pot haver-hi multinacionals, al darrere, que s´emportin els porcs, però que ens deixin els purins i els importi molt poc el fet d´on els deixin".

Tot i que existeixen regulacions, no hi ha prou vigilància per assegurar que la gestió dels purins es portarà a terme de forma curosa.