14 de setembre de 2015
14.09.2015
Ensenyament

El curs 2015-2016 arrenca als centres educatius amb 21.706 alumnes a la comarca

L'Institut de Vilafant estrena Batxillerat,l'Olivar Gran imparteix el Batxibac i la Vajol ja no té escola al poble

14.09.2015 | 07:11
Els alumnes tornen a classe aquest dilluns.

A les aules del primer curs d´infantil de les escoles de l´Alt Empordà s´incorporen aquest curs 117 nens i nenes menys que el curs passat, mentre que a Secundària n´hi ha 48 més i a Batxillerat, 42 més. A Primària, també s´experimenta una línia ascendent pel que fa al nombre de matrícules: el curs 2014-2015 hi va haver 9.117 i ara n´hi ha 9.205.

Aquestes xifres són un reflex de la tendència demogràfica que ha experimentat la comarca. Un descens de la natalitat d´aquests últims tres anys es tradueix amb menys nens i nenes que ara s´han d´incorporar al sistema educatiu a P-3, mentre que el boom de naixements registrat fa deu i dotze anys es troba ara en els cicles superiors de l´Educació Primària i també a 1r d´ESO.

Una escola menys a la comarca

El tancament de l´Escola Castell Cabrera de la Vajol, que s´havia quedat amb només quatre alumnes, és la notícia trista de l´inici a les classes a l´Alt Empordà. El Departament d´Ensenyament no va considerar viable pedagògicament mantenir-la en funcionament amb tan pocs nens.

Novetats a Vilafant i Olivar Gran

Si l´adéu a una escola és la creu dins l´àmbit educatiu, també cal fer esment a la cara, ja que a la nostra comarca hi ha projectes positius que arrenquen aquest setembre: s´han implantat a l´Institut de Vilafant els estudis de Batxillerat (modalitats d´humanitats i ciències socials i de ciències i tecnologia) i a l´Institut Olivar Gran de Figueres estrenen la doble titulació de batxillerat i diploma de Baccalauréat (Batxibac), en la línia de la potenciació d´aquest idioma per la proximitat amb França.

Bona notícia al Cap Norfeu

L´Institut Cap Norfeu de Roses va rebre a finals de juny l´autorització per tal d´oferir la doble titulació catalana i francesa al centre, tot i això, en vista a aquest nou curs, no s´ha format un grup prou nombrós d´alumnes per engegar el projecte i, de moment, la implantació queda ajornada per al 2016-2017. "La bona notícia és que hem aconseguit ser centre autoritzat Batxibac, però començarem amb alumnes el 16-17", ha comentat el director del Cap Norfeu, Agustí Brunyol, i hi ha afegit: "Aprofitarem enguany per preparar totes les programacions didàctiques, sortides i intercanvis que farem l´any que ve."

Cal assenyalar que a l´Alt Empordà també imparteixen el Batxibac l´Institut de Llançà i l´Institut Illa de Rodes de Roses.

Licitació del Montserrat Vayreda

Pel que fa a la inversió en equipaments educatius públics que ha fet el Departament d´Ensenyament, és remarcable la nova construcció de l´Escola Montserrat Vayreda de Roses. Si bé el 14 de setembre aquesta comunitat educativa tornarà a sentir el bullici escolar en mòduls prefabricats, el sentiment col·lectiu és molt il·lusionant, ja que el nou edifici està en fase de licitació de l´obra.

Nous cicles formatius duals

Quant a les novetats als cicles formatius, cal tornar a posar l´ull, per una banda, a l´Institut de Vilafant, que aquest curs introdueix també el CF de Grau Mitjà Dual d´Activitats Comercials. D´altra banda, l´Institut Narcís Monturiol de Figueres ha ampliat aquest curs l´oferta postobligatòria amb un nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà Dual de Manteniment electromecànic orientat a la producció mecànica.

Manteniment i millora

L´estiu ha servit per a la posada a punt de molts centres educatius, com el Peñuelas del Río de la Jonquera, on s´han canviat les finestres de quatre aules, s´han arreglat radiadors, s´han habilitat rampes per millorar l´accessibilitat a alguns espais i s´ha construït una nova escala.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema