14 de agost de 2015
14.08.2015
Polèmica top manta

Unió demana a les administracions que defensin el petit comerç dels manters

El cap de llista d'Unió a Girona, Xavi Dilmé, ha visitat el passeig de Santa Margarida a Roses i s'ha reunit amb l'associació de comerciants

14.08.2015 | 18:03
Dilmé, a la dreta, amb comerciants rosincs

El cap de llista d'Unió per Girona a les eleccions al Parlament, Xavier Dilmé, ha demanat des de Roses a les administracions competents que actuïn sobre el "top manta" per evitar la desaparició del petit comerç així com la mala imatge que s´ofereix als turistes. Dilmé ha visitat in situ el passeig marítim de Santa Margarida on centenars de manters ofereixen els seus productes i s´ha reunit amb representants de l´Associació de Comerciants de la zona que li han fet arribar les seves queixes.


El fins ara diputat al Parlament considera que "l´Ajuntament però també la Generalitat no poden permetre aquest tipus d´activitat descontrolada que no només fa competència deslleial al petit comerç i a la gent que paga els seus impostos i crea llocs de treball. A més també ofereix productes que presenten riscos potencials per als consumidors, entre ells els infants". Dilmé considera que el veritable debat és si les administracions han de tolerar per inacció sistemes de venda que són clara competència deslleial cap a un petit comerç que vertebra el teixit urbà i dóna ocupació al mateix temps que lluita per sobreviure enmig de les dificultats econòmiques del moment. El candidat d´Unió afegeix que fets desgraciats com els d'aquesta setmana a Salou i "que tots lamentem" no poden justificar que es deixi d´actuar sobre aquests tipus d´activitats il·legals. Dilmé ha afegit que "un tema és la problemàtica social concreta que poden patir certs col·lectius, que s´ha d´atendre per l´administració des de l´òptica social, i una altra intentar pal·liar aquesta problemàtica creant-ne una de nova –la venda ambulant il·legal- que perjudica tercers i alimenta les màfies".


Al mateix temps, el candidat d´Unió s´ha mostrat preocupat també per la imatge que es dóna de Roses i de la Costa Brava en general amb centenars de manters ocupant l´espai públic. Xavier Dilmé ha assegurat que "ens gastem molts recursos dels ciutadans en anar a fires i promocionar-nos com a destins d´excel·lència. Fins i tot fem pagar una taxa turística per poder fer arribar les virtuts del nostre territori -que són moltes- als potencials visitants. I quan els tenim aquí, no sabem aprofitar el benefici afegit que suposa poder oferir-los un comerç de qualitat i de proximitat, havent-ne tingut cura prèviament, havent-lo protegit i potenciat".


Dilmé ha expressat el seu suport a les demandes dels comerciants i s´ha compromès a incloure el tema en el programa electoral d´Unió a les comarques gironines. També ha anunciat que en faran un seguiment específic dins l´Ajuntament de Roses. El candidat va fer aquesta visita acompanyat del regidor d´Unió a Roses, i també membre de la candidatura gironina al Parlament, Josep Antoni Valdera, que ja va donar visibilitat a la problemàtica en el darrer Ple municipal.


Per la seva banda, el president de l´Associació de Comerciants de Santa Margarida, Ricardo Moraes, ha exposat la indefensió en que es troben davant d´aquest problema perquè des de les administracions no se´ls donen solucions. També considera que el moment adequat per actuar amb pressió policial constant és a principis d´estiu, quan hi ha només unes desenes de manters i no a l´agost quan ja n´hi ha centenars i és incontrolable, en part gràcies a l´efecte crida per manca de vigilància. Moraes ha quantificat en tres milions d´euros les pèrdues que genera el "top manta" només a la zona de Santa Margarida i ha denunciat que aquesta activitat il·legal ha obligat a tancar comerços en alguns casos i, en d'altres a acomiadar personal dels negocis encara oberts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema