Coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants, aquest dijous 4 de desembre s´ha constituït a Figueres el primer Consell Ciutadà d'Infants. La proposta, impulsada des de la regidoria d'Infància i Adolescència de l'Ajuntament, neix amb l'objectiu de donar l'oportunitat als infants i adolescents d'expressar les seves opinions i d'exercir els seus drets i deures com a ciutadans.

A l´acte s´han remarcat els diferents propòsits de la iniciativa: fomentar que els infants tinguin coneixement de la ciutat i hi participin per tal de sentir-la seva; educar-los en el joc democràtic des de la base (en els valors, l'actitud, incentivar l'esperit crític...); ensenyar-los el funcionament de l'Ajuntament; posar en valor la política com una activitat necessària per a la convivència; crear una ciutat a la seva mida perquè puguin aportar-hi el seu punt de vista i, sobretot, per poder promocionar els seus drets com a infants.

El Consell està format per 42 alumnes de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d'ESO de diferents centres educatius de Figueres que faran de representants i receptors de les demandes i propostes dels seus grups. Aquestes seran presentades a l´Ajuntament, que donarà resposta escrita a totes les qüestions plantejades i comptarà amb la col€laboració del Consell en el desenvolupament de projectes o assumptes específics durant l'any. En horari escolar, el Consell es reunirà tres cops l'any i es faran dos plens anuals - un per nomenar els consellers i un altre per exposar la feina feta durant el mandat -, i cada any es renovarà el 50% dels membres del Consell.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, la regidora d'Infància i Adolescència, Mar Casas, el catedràtic de psicologia Evolutiva i d'Educació de la Universitat de Girona, Ignasi Vila i els 42 alumnes del Consell Ciutadà; així com pares, mares, regidors, tècnics de diferents àrees i representants dels centres educatius.

L'alcaldessa Marta Felip ha manifestat la seva confiança i compromís amb els infants i ha nomenat els 42 consellers. Finalment, des de l´Ajuntament se´ls han encarregat dues tasques per dur a terme en aquest primer Consell: fer una proposta de participació en els actes i projectes que s'organitzen des del consistori i, també, decidir un logotip per l´òrgan. Per la seva banda, la regidora Mar Casas ha explicat l'objectiu i el funcionament de la proposta i, tant ella com el catedràtic Ignasi Vila, han subratllat la importància de la creació d'aquest òrgan de participació a Figueres.

Felip ha remarcat el pes que té que els infants participin en la ciutat, ja que "en un moment en què el procés de participació ha baixat, és important que els infants aportin les seves idees i prenguin responsabilitats des de petits. Hem de construir una ciutat també a la seva mida, ensenyar-los què es fa a l´Ajuntament i a la ciutat i intentar fugir d´un paternalisme excessiu".

El procés de creació del Consell

Al ple del 6 de maig de 2014 es va aprovar el Reglament del Consell Ciutadà d'Infants de Figueres. Al llarg dels següents mesos, Ajuntament, tècnics i docents van estar treballant conjuntament per la constitució del Consell i per poder-lo presentar a les escoles. Del 16 d'octubre al 27 de novembre, es van fer campanyes a les diferents escoles per recollir les diferents candidatures dels alumnes que formarien part del Consell i, aquest passat 4 de desembre, s´ha constituït el primer Consell Ciutadà d'Infants de Figueres.