06 de novembre de 2014
06.11.2014
Regulació polèmica

La Iaeden insta al consens amb el territori pel pla del Cap de Creus

L'entitat recorda que l'àrea natural protegida "no és un parc temàtic" i cal protegir-la

06.11.2014 | 07:42

La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden), davant les nombroses crítiques al Pla rector d'ús i gestió del Parc Natural de Cap de Creus, recorda que "cal tenir clar que un parc natural no és un parc temàtic" i la seva prioritat "no és el rendiment econòmic". Tot i això, demana a totes les administracions que treballin "cap a un consens que permeti aprovar aquest pla amb garanties per a la protecció de la biodiversitat marina". L''entitat està treballant en les al.legacions perquè el departament les pugui valorar.

"Volem destacar que en aquest país fem bandera dels nostres parcs naturals com a atractius turístics", diu l'entitat, que critica que "cada vegada que es pretén desenvolupar les eines establertes per llei que defineixen els parcs naturals com a zones protegides i a protegir, determinats sectors protesten al.legant motius econòmics".

Des que el pla ha sortit a exposició pública el 3 d'octubre, les crítiques per part d'alguns ajuntaments i del sector turístic de municipis del Cap de Creus, es concentren bàsicament en la constatació que el pla representaria pèrdues econòmiques segures per a limitació d'accessos i la recaptació de taxes. La Iaeden diu que troben a faltar un debat sobre "les veritables funcions del PRUG que és la protecció, conservació i recuperació dels valors naturals de les zones marines protegides".

L'objectiu és definir i consolidar les mesures que ja venen establertes pel Pla especial de Protecció del Medi natural del parc natural del 2006, i prèviament pel Conveni de Barcelona (signat pels estats veïns de la Mediterrània), de 1995 que va declarar Cap de Creus com a Zona Especialment Protegida d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM). Les mesures, constata, han de regular "els usos professionals, recreatius, educatius i científics a l'àmbit marí amb la finalitat de conservar la diversitat, amb especial atenció als hàbitats de gran importància i a les espècies en perill i endèmiques". I també ha de detectar les amenaces pels valors ecològics, biològics, estètics i culturals i establir i fomentar l'ús sostenible dels seus recursos.

Els usos turístics i professionals també són importants però han de respectar l'objectiu principal de protecció i desenvolupar-se de manera sostenible". Per l'entitat, qui defineix els paràmetres de protecció i sosteniblitat són els experts que, en aquest cas, són els redactors del PRUG, assenyalen. Demana a l'administració que arribi a acords per fer una bona eina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema