Des de fa dècades, Carme Mateu Quintana ha convertit Peralada en un punt de trobada de la cultura i l´art gràcies al Festival Internacional de Música que organitza l´associació que ella presideix i que ha portat el nom de Peralada arreu del món.

Per reconèixer, doncs, la seva trajectòria professional i la vinculació amb el poble, l´Ajuntament li atorgarà aquest divendres el títol de Filla Adoptiva en un acte oficial i públic que serveix, alhora, per obrir el programa de la festa major de Sant Martí.

El nomenament de Carme Mateu va ser un acord pres per unanimitat el mes d´octubre passat per tots els membres del consistori. El títol, que es tradueix amb l´entrega del guardó Roc d´Or, li reconeix la seva trajectòria personal i professional, la seva estreta vinculació i l´afecte que sempre ha professat a aquest poble altempordanès.

Carme Mateu, casada amb Artur Suqué ­l´any 1957, ha estat reconeguda nombroses vegades pel seu paper com a activista cultural. L´any 2000, per exemple, va rebre la Creu de Sant Jordi.

Fira d´artesania, diumenge

L´acte de reconeixement a Carme Mateu obre un cap de setmana de festa a Peralada, la festa de tardor, la de Sant Martí que tindrà el seu punt àlgid en la fira d´artesania de diumenge.

Aquesta fira s´organitzava habitualment el mes de desembre però, constatant que eren aquestes unes millors dates per evitar el fred hivernal, es va decidir traslladar-la al novembre.

En total seran més d´una trentena d´artesans els que oferiran els seus productes –artesania, alimentació, decoració nadalenca– a la plaça Gran i places annexes del casc antic. ­Diumenge, però també dissabte, repetirà el parc multiaventura pensat per als nens i adolescents. S´instal·larà al pati de l´Espai Jove i hi haurà quads, karts, toro mecànic, llits elàstics i inflables i atraccions variades.

Diumenge, l´activitat serà molt intensa al poble. Tots els visitants que s´hi atansin trobaran diferents punts d´interès ja sigui en els atractius culturals habituals com en les propostes lúdiques. A les 11 del matí, la coral de Peralada participarà en l´ofici solemne en honor a Sant Martí. Just acabat l´ofici, pels voltants de la 1 del migdia, l´orquestra La Principal de la Bisbal oferirà un concert al centre social. La mateixa formació serà l´encarregada d´oferir una audició de sardanes, a les 5 de la tarda. Al cap de dues hores, els músics de La Principal de la Bisbal s´encarregaran d´amenitzar el ball de fi de festa.