Els Mossos d’Esquadra han tingut coneixement de 8 casos i ha atès a 10 dones i menors d’edat en l’àmbit dels matrimonis forçosos a Catalunya durant l'any 2021, segons un informe fet públic pel cos policial.

La franja d'edat de les víctimes ha sigut dels 14 als 20 anys:

  • 3 dones de 20 anys.
  • 1 dona de 18 anys.
  • 2 menors de 17 anys.
  • 1 menor de 16 anys.
  • 1 menor de 15 anys.
  • 2 menors de 14 anys.

Els vuit casos coneguts, amb un total de 10 víctimes, s’han treballat des de la prevenció, la forma majoritària que té la policia de detectar-ho. Segons informen els Mossos, les principals vies de coneixement han estat a través de la víctima (4 casos) i dels serveis socials (4). Només un cas s'ha detectat des del cos policial i un altre des de l'àmbit educatiu.

El nombre de víctimes ha baixat vuit casos respecte a l'any anterior i no es tenia constància d'una dada similar des de l'any 2017. En dotze anys, és la xifra més baixa, que també es va registrar l'any 2014.

Infografia Mossos d'Esquadra

Girona, al capdavant

Tot i que cap de les víctimes ateses durant l'any 2021 corresponen a la Regió Policial (RP) de Girona (5 de la RP Metropolitana Barcelona; 2 de la Metropolitana Nord; 2 de la Metropolitana Sud; i 1 de la de Ponent), aquesta continua sent la zona on més casos s'han produït en els darrers dotze anys, amb un total de 55 casos, dels 194 registrats en tot el territori català.

La segueix la RP Metropolitana Barcelona i la Metropolitana Nord, amb 41 casos a cadascuna. Només una regió policial catalana està per sota de la desena de casos. Es tracta de la RP Terres de l'Ebre, amb tan sols un cas, registrat l'any 2015.

Què és el matrimoni forçós

El matrimoni forçós es produeix quan una persona és obligada a contraure matrimoni utilitzant intimidació greu o violència i també, quan s’utilitza violència, intimidació o engany per forçar a una altre persona a abandonar el territori espanyol o a no poder retornar amb aquesta finalitat (article 172 bis Codi Penal).