29 de desembre de 2020
29.12.2020
L'Empordà

ERC s'obre a debatre la proposta de la CUP d'un altre referèndum

Laura Vilagrà considera que posar les urnes abans del 2025 «podria ser una bona opció»

29.12.2020 | 06:30
Laura Vilagrà, número 2 per Barcelona d'ERC.

Un dels papers que haurà de jugar la número 2 de la llista per Barcelona d'ERC serà ancorar, juntament amb Marta Rovira, l'electorat republicà més fronterer amb Junts per Catalunya. Un electorat amb un eix principal que no es mou entre l'esquerra i la dreta, sinó en el més o menys independentista. El missatge de Laura Vilagrà, en una entrevista diumenge a Europa Press, és el mateix que la força repeteix des de la conferència nacional del 2019, és a dir, no es descarta cap opció per arribar a la independència, tampoc la via unilateral. Però, alhora, va anar més enllà i va assenyalar que el pla de la CUP de celebrar un nou referèndum d'autodeterminació abans del 2025 «també podria ser una bona opció. Parlem-ne».

Vilagrà es va acostar, doncs, als anticapitalistes, tal i com el líder extramurs del partit, i presidenciable, Pere Aragonès, ha reiterat diverses vegades a l'assenyalar que el Govern ideal que hauria de sortir de les urnes el 14-F seria un compost per ERC, la CUP i JxCat

No obstant, perquè el secessionisme sigui hegemònic, Vilagrà va cridar a superar el 50% de vot independentista en aquestes eleccions i totes les posteriors: «D'aquesta manera estarem més preparats per afrontar l'embat final». «Tots els partits independentistes tenim uns deures: ampliar el nostre sostre electoral. El PDECat i JxCat ho poden fer des de la dreta, ERC des del centre esquerra i la CUP des de l'esquerra. Però en tots els casos tots els partits tenim el deure de ser més forts», per anar reforçats a «la taula de diàleg».

Vilagrà va defensar la necessitat de tornar a reunir aquest òrgan de diàleg entre els governs de l'Estat i la Generalitat després dels comicis, tot i que fins ara hagi donat «resultats escassos».

Per ella, tots els processos d'independència s'acaben dialogant i arribant a acords, i el referèndum i l'amnistia estaran més a prop «amb una força gran, especialment d'ERC» en les eleccions.

Davant les diferències estratègiques entre JxCat i ERC, Vilagrà va apostar per parlar molt per arribar a consensos i aparcar els retrets: «És evident que no podem perdre més el temps». En la seva opinió, els republicans no creuen «en una via estreta», ni que «això es resoldrà en pocs mesos i en un moment excepcional», va sancionar en una velada referència al puigdemontisme. «Creiem en l'èpica de l'esforç i de l'acumulació de forces», va sentenciar la número 2 de la llista republicana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook