Unió de Pagesos ha advertit aquest dijous que la collita de poma i pera aquesta temporada serà inferior a la que es preveia inicialment. En un comunicat, l'associació ha assenyalat que el descens s'accentuarà per "la proliferació de fongs difícils de controlar", un factor que se suma a altres problemes com les pluges persistents de principis d'any o les pedregades del juny. Segons va anunciar el Departament d'Agricultura el passat mes de juliol, les previsions indicaven una caiguda de la producció del 16% interanual en poma i del 7% en pera. Ara, però, Unió de Pagesos pronostica que la producció acabarà sent "força inferior" i apunta que, en zones com les comarques de Girona, la producció de poma serà un 50% inferior a la que s'esperava.

En altres punts com Lleida, l'afectació també és generalitzada. Segons els càlculs de l'associació, la producció de poma caurà entre un 15% i un 20%. Alhora, assenyala que part de la collita no es podrà destinar al consum fresc, fet que es traduirà en "importants sobrecossos" pels tractaments que s'han hagut de realitzar després de cada període de pluges.

Pel que fa a la pera, l'abast de les malalties fúngiques ha sigut menor, tot i que també ha provocat danys en la collita. Davant aquesta situació, Unió de Pagesos ha demanat al Departament d'Agricultura que tingui en compte les pèrdues d'enguany i que garanteixi "una fiscalitat justa" per als fructicultors que tributen en el sistema de mòduls de l'IRPF. Per altra banda, l'associació sol·licita que s'habiliti una línia d'ajuts directes per aquells productors que vegin perillar la viabilitat de les seves explotacions.