CaixaBank va obtenir un benefici net de 205 milions d'euros al primer semestre de l'any, un 67% menys que en el mateix període de 2019, després de realitzar una provisió extraordinària de 1.155 milions pels efectes econòmics de la covid-19. L'entitat, que va destinar a la provisió extraordinària al primer trimestre 400 milions i altres 755 al segon, va registrar fins al juny uns ingressos «core» -derivats de l'activitat bancària- de 4.064 milions, fet que suposa una lleugera caiguda del 0, 5%, segons la informació remesa a la CNMV, el supervisor borsari.

De fet, el banc ja ha portat a terme la major part de les provisions que espera realitzar durant l'exercici per la crisi sanitària, de manera que el seu conseller delegat, Gonzálo Gortázar, va destacar durant la presentació de resultats, que «CaixaBank acabarà l'any amb resultats positius», encara que no va aclarir si podrà arribar als 1.000 milions d'euros al tancament de l'exercici. El 2019, l'entitat va arribar als 1.705 milions d'euros de beneficis.

Gortázar va destacar que els resultats aconseguits al primer semestre es van produir tenint en compte que l'entitat ha participat per sobre de la mitjana (un 25%) en la distribució dels instruments financers aprovats per pal·liar els efectes de la crisi. «Hem donat més crèdit i moratòries que la mitjana i hem estat proactius i la fórmula està funcionant, ja que s'està recuperant el pagament d'interessos», va comentar.

Tot i això, va destacar que el banc es prepara per al repunt de la morositat, que previsiblement apareixerà a finals d'any i que arribarà al pic a meitat del 2021. L'entitat, que registra una morisitat del 3,5% en aquest moment, espera que s'arribi fins al 5% en algun moment. Les empreses, particularment les relacionades amb els sectors més vulnerables, i el consum seran els àmbits d'activitat creditícia, on previsiblement es produirà major morositat.

Durant la crisi sanitària, el banc ha aprovat un total de 357.488 sol·licituds de moratòria hipotecària dels seus clients a Espanya, que afecten una cartera de 9.848 milions, i, des de l'inici de l'estat d'alarma fins al 30 de juny, ha concedit 32.500 milions de finançament al sector empresarial, al marge de les línies ICO. En concret, el banc ha gestionat més de 164.000 sol·licituds de préstecs ICO per un import total de 13.726 milions.

Pel que fa al compte de resultats, el marge d'interessos es redueix un 2,1% respecte a l'any anterior, fins als 2.425 milions, mentre que les comissions van sumar fins al juny 1.266 milions, un 1,5% més que el 2019. La taxa de morositat se situa ara en el 3,5%, una dècima menys que fa un any, i la ràtio de cobertura s'incrementa fins al 63%.

Volum de negoci rècord

El volum de negoci (crèdits i recursos) del primer semestre va arribar als 643.631 milions d'euros, la xifra més alta des de la creació de CaixaBank, i el crèdit a la clientela brut va arribar als 242.956 milions, amb un creixement anual del 6,8%, a causa sobretot a l'augment de gairebé el 16% del crèdit a les empreses.