31 de desembre de 2019
31.12.2019

Torra circumscriu el «diàleg honest» a pactar un referèndum

En el missatge institucional de Cap d'Any, el president de la Generalitat sosté que el 2020 ha de ser l'any de la «democràcia retrobada» després d'un 2019 de «democràcia segrestada»

31.12.2019 | 06:30
Quim Torra, flanquejat per la senyera, durant el missatge.

El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que la seva disposició al diàleg és «absoluta» però, alhora, sosté que no hi ha «diàleg honest» sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya. En el seu discurs institucional de Cap d'Any, pronunciat ahir a la Sala dels Diputats del palau de la Generalitat, Torra va avisar que llavors només hi hauria la voluntat de «tapar forats amb pedaços caducs». En aquest context, i en la recta final de les negociacions entre PSOE i ERC per a la investidura, Torra va assegurar que «no hi ha cap solució real per a Catalunya que no impliqui reconèixer el dret a l'autodeterminació». «No podem tornar a caure al parany d'enganyar-nos a nosaltres mateixos», va advertir. Amb tot, el president va apel·lar a recuperar la unitat que va fer possible l'1-O: «Aquest any que comença ha de ser l'any de dir-nos la veritat», va concloure. Mentre ERC encara no s'ha pronunciat sobre la investidura i sobre si avala una taula de negociació entre governs, Torra va fixar en el discurs de Cap d'Any les condicions que creu que ha de tenir el diàleg. «Com sabeu, la meva disposició al diàleg és absoluta. Però diàleg vol dir continguts concrets i compromís de solucions polítiques i democràtiques. Sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya, no hi ha diàleg honest, sinó tan sols una voluntat de tapar forats amb pedaços caducs», va argumentar. Així mateix, va defensar que el diàleg també ha de suposat «reconeixement», és a dir, bilateralitat i «respecte pels subjectes polítics amb drets i deures». Sense fer cap referència explícita a l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, Torra va denunciar que l'estat espanyol està «infringint» la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i va insistir en reclamar que s'alliberi «immediatament» Junqueras i que es declari nul el judici del procés.

També va fer referència a la sentència del TSJC que l'inhabilita per no haver retirat la pancarta del Palau de la Generalitat en favor dels presos i exiliats. Torra va insistir que els presidents els nomena i els cessa el Parlament i ha afegit que «no permetrà ni acceptarà que un tribunal, i encara menys una junta política, suplanti la sobirania dels catalans». Segons el president, després d'un 2019 de «democràcia segrestada», el 2020 ha de ser l'any de la «democràcia retrobada».

Per a Torra, en aquest 2020 que comença s'ha de reprendre el rumb i «recuperar la iniciativa per traçar un horitzó il·lusionant per a tothom». I per fer-ho possible apel·la a recuperar «el sentit de la unitat que va permetre fer el referèndum de l'1-O».

De cara al 2020, Torra va fixar les prioritats del Govern: polítiques d'habitatge, d'educació, de dinamisme econòmic i d'equilibri territorial. En aquest sentit, el president remarca que Catalunya ha anat superant tots els impediments que li han anat posant des de fora i ha mostrat la seva confiança en la capacitat del país per «revertir les amenaces i aprofitar les oportunitats». Torra va acabar el discurs institucional demanant que no es resolguin els problemes pensant en les pròximes eleccions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook