Els sindicats dels Mossos d'Esquadra estan «sobrepassats» des d'aquest dilluns, amb l'anunci d'una sentència que ha deixat Catalunya tensionada de punta a punta. «Aquí a Girona hem viscut situacions d'aldarulls, que de fet últimament n'hi ha més, però no com el que fins ara es vivia a Barcelona amb esdeveniments esportius», expressa el portaveu d'Ordre Públic del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), Miquel Cervelló. «Aquests dies el problema que tenim és que hi ha molts focus al mateix temps i a tot Catalunya. L'ordre públic ha canviat: s'han generalitzat els disturbis i ahir vam veure amb sorpresa una nova amenaça: els còctels Motolov», avisa.

Dilluns les unitats antiavalots del cos català van començar a veure's «desbordades», i asseguren que «si no hagués estat pel suport de la UIT (Unitats d'Intervenció Policial, el seu homònim estatal), ens haguessin passat per sobre». A això se li afegeix el fet que durant les protestes del dimecres Interior va activar patrulles d'altres especialitats per tal de donar suport als antiavalots: «No tenen la formació necessària ni la protecció que caldria i això no pot ser», avisa.

Tant el SME com el CAT (Col·lectiu Autònom de Treballadors) -ambdós adherits a la Trisindical- denuncien una mancança de personal que ja ve de lluny. Falten entre 500 i 750 efectius per poder cobrir bé tot el territori, però fa anys que el Govern «s'excusa» en les retallades per no dotar el cos del material i uniformes necessaris, que en alguns casos està «caducat» i és «tercermundista».

El sindicat se sent «fiscalitzat» per la seva feina des del propi Departament d'Interior i assegura que des que van prohibir les pilotes de goma no s'han ofert alternatives repressives eficients, com ho seria el gas pebre, la utilització de camions d'aigua o cavalls.

«És molt greu que tinguem escassetat de material quan cada vegada hi ha més antisistema fent guerrilles, i que quan equips de voluntaris s'ofereixen a anar a treballar els neguin l'oferiment», subratlla. «A Barcelona llençaven tapes de claveguera contra la policia. Els antisistema, que ja sabem que no representen tots els manifestants, cada vegada tenen menys por de la policia i no se senten amenaçats. Els antiavalots ja no espanten», sosté.

El sindicat USPAC afegeix que la manca de suport del Govern s'evidencia pel fet que «han trigat dos dies a aparèixer públicament per estar al costat del cos dels Mossos». La portaveu a Girona, Maria José Dávila, va mostrar el malestar del cos amb la «nul·la» compensació davant la disponibilitat total que han de tenir els antiavalots. «Això els provoca desmotivació, això no pot esdevenir-se».

Junta de Seguretat

Per la seva banda, des de CAT assenyalen que en els pròxims dies estudiaran si emprenen alguna acció contra Interior davant el suport «zero» que han rebut, als quals també s'hi suma una nova demanda de dimissió al seu titular Miquel Buch. De moment, des de la Trisindical han fet un comunicat en què demanen una Junta de Seguretat amb la resta de cossos policials de l'Estat per coordinar solucions «ràpides, efectives i urgents entre tots». De no fer-ho, asseguren que «passaran a la història com uns irresponsables de màxim nivell».