La Junta Electoral Central ha ordenat excloure de les llistes de candidats al 10-N els sis polítics catalans d'ERC i Junts condemnats pel ERCTribunal Supremque anaven a presentar-se als comicis i dóna un breu termini als seus partits perquè nomenin avui substituts si no volen perdre candidats.

El president de la JEC, Antonio Fonseca, ha ordenat a les Juntes Electorals Provincials de Catalunya que retirin de les llistes de candidats a les eleccions del 10 de novembre que avui mateix seran proclamades els sis condemnats pel Tribunal Suprem que pretenien presentar-se a les eleccions generals.

Aquesta decisió impedeix a Oriol Junqueras i Raül Romeva, tots dos d'ERC, així com a Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, de Junts, concórrer a les eleccions després d'haver estat inhabilitats pel Tribunal Suprem en la sentència del procés independentista català.

Fonseca ha emès una resolució en resposta a una consulta urgent de la Junta Electoral Provincial de Barcelona remesa sobre els passos que ha de donar després de la sentència amb vista a la proclamació de candidats afectats per penes d'inhabilitació absoluta.

Mitjançant aquest escrit, el president de la JEC determina que els candidats condemnats a les penes de privació de llibertat o d'inhabilitació absoluta, "en execució" d'aquesta resolució judicial, "hauran de ser exclosos de la llista presentada per la candidatura".

I aclareix que això suposa que no podran ser proclamats per la corresponent Junta Electoral Provincial, criteri recollit en resolucions anteriors de la JEC dictades al maig del 1995 i juny del 2011 i confirmat per una sentència del Tribunal Constitucional del 1999.

La resolució del president de la Junta Electoral estableix també que les Juntes Electorals Provincials de Catalunya hauran de concedir un "molt breu termini de compensació" a les candidatures afectades de manera que "puguin substituir els candidats exclosos".

Es tracta d'un termini molt curt que "haurà de permetre realitzar la proclamació definitiva de les candidatures el dia d'avui", explicita el president, qui adverteix a més que "de no realitzar l'esmentada compensació, les candidatures hauran de ser proclamades en els termes resultants de l'esmentada exclusió".

Oriol Junqueras figurava com a número u d'ERC per Barcelona al Congrés i Raül Romeva com a número u d'ERC per Barcelona per al Senat.

Jordi Sànchez ocupava el primer lloc de Junts al Congrés per Barcelona i Jordi Turull, per Lleida; Josep Rull concorria com a número u de Junts al Congrés per Tarragona i Joaquim Forn era el cap de llista d'aquesta mateixa formació a la Cambra Baixa per Girona.