Després que, aquest matí, el Tribunal Suprem fes pública la sentència de l'1-O, s'ha pogut escoltar la reacció de moltes persones implicades que hi volien dir la seva.

Un d'ells ha estat l'exalcalde de Figueres i exconseller d'Empresa Santi Vila, que ha estat condemnat per desobediència a un any i vuit mesos d'inhabilitació, i a 60.000 euros de multa.

En declaracions a RAC 1, Vila criticava que la premsa s'hagi assabentat abans dels acusats de la sentència. «És especialment dissortat i un despropòsit veure que les sentències ja les tenen tots els mitjans. Les té tothom, i nosaltres encara hem de fer valoracions intuïtives tractant-se de coses tan greus», deia.

Amb relació a la situació que viu la política catalana, apuntava frases com ara «Això no pot ser, no ens ho mereixem. Som una societat massa moderna i avançada per viure aquesta situació tan impròpia del segle XXI», i que « són terribles i molt dures les penes de presó, absolutament desproporcionades amb els fets que hi va haver»

Respecte el camí a seguir a partir d'aquest moment, també ha remarcat que «Vist que ni el Codi Penal ni els tribunals tenen la solució, hem de confiar que la política sàpiga posar fi a aquest dolor col·lectiu i personal de les persones privades de llibertat», i «Desitjo que la política a Madrid i a Barcelona tingui el sentit d'estat necessari per treure'ns d'aquest forat, per acabar amb aquest dolor col·lectiu».

«La urgència ha de ser treballar per la reconciliació, i això passa per revisar immediatament les penes de presó», tot fent una crida al diàleg «De persones disposades a buscar solucions i a trobar-les, n'hi ha en tots els espais polítics».