El Ministeri d'Afers Estrangers, UE i Cooperació ha decidit cessar el cònsol espanyol a Edimburg (Regne Unit), Miguel Ángel Vecino, per considerar que «s'ha extralimitat clarament en les seves funcions» en enviar una carta a un diari escocès en què afirmava que Espanya no vetaria l'entrada a la UE d'una Escòcia independent. Segons un portaveu d'Exteriors, a Vecino se li va comunicar el seu cessament el mateix dijous, dia en què es va conèixer el text, i la decisió es farà efectiva en els pròxims dies, quan es completin els tràmits corresponents.

La carta en qüestió, publicada per The National, l'havia enviat Vecino a un altre diari, The Herald, per rebatre un article de l'eurodiputat del PP Esteban González Pons del passat 16 d'abril. En aquest, González Pons deia que el PP «vetaria que una Escòcia independent entrés directament a la UE abans del Brexit» i que, si Escòcia s'independitzés després del Brexit, hauria de «fer cua», per darrere de Turquia i de Sèrbia.

El cònsol espanyol va escriure al diari per assenyalar que la posició de González Pons no representava «en absolut» el Govern espanyol. A més, deia que el ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Josep Borrell, «ha declarat recentment que Espanya no bloquejarà l'entrada d'Escòcia a la UE si la independència s'aconsegueix legalment» i també que «aquesta ha estat sempre la intenció del Govern espanyol». En segon lloc, afirmava que el Govern espanyol «no ha intervingut i mai intervindrà en assumptes interns del Regne Unit ni de cap altre estat i espera la mateixa actitud recíproca».

A més, deia que «l'entrada a la UE no depèn en absolut d'esperar en una cua com s'espera en una botiga perquè arribi el teu torn», sinó que un estat s'uneix a la UE «si es compleixen les condicions polítiques i econòmiques exigides en els tractats».