04 de març de 2019
04.03.2019
Judici 1-O

Torrent: "Pel referèndum haurien d'acusar milers de persones, el primer jo"

El president del Parlament s'alinea amb Forcadell i defensa que la Mesa no pot vetar iniciatives parlamentàries perquè sinó seria "censura"

04.03.2019 | 16:55
Roger Torrent durant la seva intervenció en el Tribunal Suprem.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha criticat que els 12 acusats estiguin asseguts al banc dels acusats per l'1-O. "Si els acusats estan aquí per organitzar un referèndum ho hauríem d'estar milers de persones, el primer jo", ha manifestat durant el seu interrogatori al Suprem. Torrent ha defensat la seva antecessora, Carme Forcadell, i ha dit que la Mesa no pot "no admetre" una iniciativa d'un grup "per més inconstitucional que un pugui pensar que és" perquè només ha de mirar si està ben presentada en temps i forma. "Si no fos així, es convertiria en un òrgan censor", ha manifestat. A més, ha dit explícitament que si s'hagués trobat en la posició de Forcadell hauria actuat de la mateixa manera i ha defensat que la solució al conflicte polític a Catalunya passarà per tornar a votar. "Jo vaig votar l'1-O com més de dos milions de persones, i tornarem a votar perquè el conflicte només es resoldrà a través d'un referèndum", ha manifestat.

A l'inici de la sessió, Torrent ha recordat que onze dels dotze acusats han estat diputats i que el fet que nou d'ells estiguin a la presó suposa una "greu distorsió" del "normal funcionament" del Parlament. A més ha mostrat el rebuig a contestar a Vox. "Vull mostrar la meva preocupació que estiguin asseguts al banc acusats i l'extrema dreta exerceixi l'acusació popular", ha valorat. Torrent ha declarat proposat com a testimoni per l'acusació popular, exercida per Vox

Com ja va fer Carme Forcadell i també els expresidents de la cambra Núria de Gispert i Ernest Benach, ha dit que la Mesa no pot vetar iniciatives parlamentàries que estiguin ben presentades en temps i forma. "La mesa és un organisme polític i no pot censurar, no es pot no admetre una proposta", ha defensat Torrent. A més, ha dit que els informes dels lletrats "no són vinculants".

A més, ha assenyalat que qualsevol iniciativa parlamentària pot admetre esmenes i tenir un redactat final diferent al proposat inicialment. "No es pot inadmetre una iniciativa parlamentària, impedir-ho seria censurar i limitar el dret dels grups parlamentaris, i per tant la capacitat d'iniciativa política i de representació política dels grups", ha reblat.

Torrent ha dit que hauria actuat igual que la seva antecessora. "Forcadell no podia fer altra cosa que admetre les iniciatives del grups parlamentaris, mai pot ser un òrgan censor", ha insistit.

Sobre el ple del 10 d'octubre ha afirmat que no es va votar res i sobre el dia 27 ha apuntat que la declaració d'independència estava a la part dispositiva i que això no es va votar. A més, ha afegit que la declaració d'independència no es va publicar ni al BOPG ni al DOGC.

Específicament sobre la Llei de transitorietat, ha dit que "mai es va fer efectiva" i que no va tenir "efectes jurídics". A preguntes de l'advocada de l'Estat, ha dit que només es va aprovar però que "més enllà d'això no va tenir efectes jurídics", ja que el TC la va suspendre l'endemà.

Defensar el dret a decidir

Preguntat sobre la finalitat de les lleis aprovades el dia 6 i 7 al Parlament, ha dit que eren lleis que "emanaven de la voluntat majoritària dels diputats" que, segons Torrent, demanaven a través d'alguns grups parlamentaris que anessin al ple per buscar instruments per poder preguntar als ciutadans sobre "el dret a decidir el seu futur". "Mai renunciarem a la voluntat majoritària del dret a decidir el nostre futur", ha manifestat el president de la cambra catalana. En aquest punt, ha defensat que la solució a Catalunya tornarà a passa per un referèndum.

Queixes de les defenses

Advocats com Andreu van den Eynde, Jordi Pina i Marina Roig han volgut interrogar Torrent per altres fets, com els fets del 20 de setembre. Però el president del tribunal, Manuel Marchena, ha evitat que poguessin preguntar i tampoc els ha deixat pronunciar les preguntes perquè constin en acta. Segons ha justificat, el testimoni està proposat per Vox i considera que és un "interès sobrevingut" aprofitar la seva citació per preguntar coses més enllà del seu "coneixement sobre l'activitat parlamentària".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook