El president del Govern, Quim Torra, i el viceperesidente i conseller d'Economia, Pere Aragonès, no van aconseguir convèncer ahir als comuns perquè donin suport als Pressupostos de la Generalitat de 2019, el que aboca Catalunya a quedar-se sense comptes per segon any consecutiu.

Torra i Aragonès van comparèixer davant el ple per explicar el contingut dels comptes, en un últim intent per aconseguir el suport del grup de Jéssica Albiach, però no ho van aconseguir, i aquesta va certificar així el «no» definitiu: «Aquí es queden amb la seva proposta».

El president català havia demanat als comuns abandonar el «tacticisme electoral» i acceptar negociar uns pressupostos que, segons va defensar, preveien importants augments de la despesa social de fins a 1.600 milions d'euros.

En la mateixa línia, Aragonès va oferir apujar l'impost de Succecions i l'IRPF, però els comuns han considerat que la proposta quedava molt lluny del que portaven mesos demanant, de manera que el Govern s'ha quedat sense el suport de l'únic partit que havia mostrat disposició a fer-ho.

Reforma fiscal

En Successions i Donacions, Aragonès ha plantejat augmentar la progressivitat en les bases imposables de més de 3 milions d'euros reduint les seves bonificacions per recaptar anualment 83.200.000 (i que en aquest exercici es quedarien a 20,8 per la tardança en aprovar els Pressupostos).

En IRPF, va proposar augmentar-lo a les rendes a partir de 120.000 euros perquè passin a pagar un 25,5%: «Abans el pagaven les de més de 175.000», va dir Aragonès, que va estimar amb aquest canvi una recaptació de 165,3 milions d'euros.

Les dues ofertes queden molt lluny de les exigències dels comuns, que demanaven aconseguir 475 milions extres a través de Successions i Donacions, i que la reforma de l'IRPF afectés també a les rendes de 90.000 euros: «No demanàvem la lluna», va reivindicar Albiach.

Una altra pròrroga

El «no» dels comuns, i si no hi ha un gir en els pròxims dies, obligarà la Generalitat a prorrogar els comptes tot l'any, el que Torra ha advertit que deixa a l'administració catalana en «una situació financera difícil» i amb la dificultat de complir diversos compromisos contrets.

De fet, després de constatar en el debat d'aquest dijous que no comptava amb avals suficients per tirar endavant els comptes Torra ha anunciat: «Començarem a treballar en la pròrroga pressupostària», encara que ha insistit que sempre estarà disposat a seguir negociant.

Eleccions anticipades?

El líder del PSC, Miquel Iceta, va demanar a Quim Torra que, davant aquest escenari, es decanti per alguna d'aquestes dues opcions: convocar eleccions anticipades (com ha fet Pere Sánchez) o sotmetre a un qüestió de confiança, i Torra va reptar-lo a presentar-la.