El portaveu al Parlament de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela, proposa un projecte alternatiu "transversal" davant la situació de "bloqueig institucional" que viu el país davant el 'No' de la CUP a la investidura de Mas. Una situació que l'ha causat, segons Coscubiela, la política de "blocs identitaris". Sense concretar a qui s'estén la invitació, ha assenyalat que hauria d'aplegar el màxim de forces possibles i ha resumit en tres els eixos fonamentals del projecte: "rescat social", "procés constituent" i "referèndum". Sobre aquest tercer aspecte, Coscubiela ha mostrat "orgull" en nom de CSQEP per ser la únic formació que ha defensat aquesta opció "a les verdes i a les madures".

Tot i admetre que en poc més de tres mesos Catalunya Sí que Es Pot no ha pogut demostrar tota "la potencialitat del nostre projecte", Coscubiela ha destacat el "mèrit" de la formació de defensar fins el final una proposta, la del referèndum pel dret a decidir, que alguns "donaven per morta" i que ara pot ser la clau de la centralitat "d'una alternativa a la política catalana" i també un element a tenir en compte a la política espanyola amb els bons resultats de Podemos i la victòria d'En Comú Podem a Catalunya. "Déu ni do", ha exclamat Coscubiela defensant la fructífera trajectòria de CSQEP al Parlament.

Sobre la proposta alternativa "transversal", Joan Coscubiela n'apunta com a única via per tal que Catalunya avanci "social i nacionalment" i desbloquejar una situació que és conseqüència d'una aposta "sense sortida" de construir política en base a "blocs identitaris". "Abans alguns hauran de respondre si el full de ruta 9-N es manté viu o no", ha indicat el portaveu de CSQEP. Ha fet una nova al·lusió a Junts pel Sí quan se li ha preguntat sobre el posicionament de la formació en cas que es presentés a Junqueras enlloc de Mas com a president. Ha remès a Junts pel Sí a què moguin fitxa tot i recordar que aquesta proposta de moment, "no només no l'han fet, sinó que l'ha negat, fins i tot el mateix Oriol Junqueras", ha dit.

Tornant a la proposta política ha afegit que el model que conceben va adreçat a la "societat catalana" però també "a aquelles forces socials i polítiques que comparteixen aquests objectius". Joan Coscubiela ha assenyalat que seria una ·"descortesia" parlar en nom de la CUP sobre si s'afegiria o no a la proposta alternativa transversal, com també ha eludit pronunciar-se sobre noms de persones que integrarien la llista en unes eventuals eleccions al març com el de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.