El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha criticat que el govern espanyol no hagi inclòs les ajudes d´urgència al lloguer que atorga la Generalitat en les partides del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que no han de ser justificades per part de l´executiu català. El conseller ha lamentat que Hisenda "ha oblidat aquestes ajudes que afecten més de 45.000 famílies a Catalunya que estan en risc de perdre l´habitatge" i que reben un suport equivalent a 85 milions d´euros per poder pagar el lloguer i no patir un desnonament. "És indignant i inamissible i exigim una rectificació immediata al BOE perquè aquesta és una partida que en cap moment es pot comprometre", ha sentenciat.

"Són més de 45.000 famílies que estan pendents de rebre aquests ajuts per poder pagar els seus lloguers o quotes hipotecàries", ha assenyalat aquest dijous al migdia el conseller de Territori i Sostenibilitat abans de participar en un acte de celebració del 80è aniversari del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona - Lleida.

Vila ha demanat una rectificació immediata d´aquesta decisió del govern espanyol. Tanmateix, el conseller ha assegurat que el Govern no deixarà de banda els receptors dels ajuts per a l´habitatge i els trametrà els recursos corresponents, encara que "això representi violentar encara més la situació de Tresoreria de la Generalitat, que tothom coneix a Catalunya".

L´origen d´aquesta situació es dóna en la decisió del Ministeri d´Hisenda i Administracions Públiques de condicionar les ajudes que rep Catalunya a través del FLA i exigir a la Generalitat que justifiqui tots els seus pagaments. Segons l´ordre de l´Estat, hi ha un nucli de despeses a compte del FLA que l´executiu català pot administrar discrecionalment, però les ajudes a l´habitatge han quedat de moment fora d´aquesta partida i s´hauran de justificar, un fet que podria retardar l´arribada d´aquests recursos que Vila considera "urgents".