Junts pel Sí, la candidatura conjunta independentista avalada per CDC, ERC i les entitats independentistes, ha presentat aquest dilluns el full de ruta amb el que es presenten a les eleccions del 27-S i amb el que vol crear l'estat català. Finalment, i després d'haver-se especulat en les darreres setmanes sobre els terminis que marcaria, el document fixa en 18 mesos el període màxim des de les eleccions fins a la celebració d'uns comicis "constituents", però no concreta quins són els terminis per determinar la "desconnexió" de l'Estat i aprovar la llei de "transitorietat jurídica". El full de ruta culmina amb un referèndum sobre la nova constitució i no planteja una consulta sobre la independència.

La primera part del document que han presentat aquest dilluns els cinc primers noms de la candidatura -Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras- dedica una part important al "procés cap a la creació d'un estat independent", és a dir, els passos a seguir des del 27-S fins a la completa independència, en cas que Junts pel Sí guanyi les eleccions i pugui portar a terme els seus plans.

Aquesta planificació parteix de la hipòtesi que els ciutadans "escullin una majoria de diputats a favor de la independència". Si això passa, "s'iniciarà un procés cap a la creació d'un estat independent".

Només quedi constituït el Parlament, el full de ruta preveu "aprovar una declaració solemne en la qual es proclamarà que, en virtut del mandat rebut de la ciutadania, s'inicia el procés d'independència", tot posant en coneixement de l'Estat, d'Europa i de les autoritats internacionals l'inici d'aquest procés.

El document diu també que "immediatament després de la declaració" començaria el procés de participació ciutadana per a l'elaboració de la Constitució de Catalunya, una fase "gestionada per la societat civil i encara no regulada jurídicament". Mentre, la Generalitat i el Govern es dedicaran a la "posada en funcionament d'estructures del nou estat".

Després d'aquesta fase, diu el full de ruta, "es procedirà a la proclamació de la independència, que suposarà la desconnexió respecte de l'ordenament jurídic espanyol vigent". "Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la Llei de transitorietat jurídica, que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou estat i les clàusules adreçades a garantir la completesa de l'ordenament jurídic i la continuïtat i successió ordenada d'Administracions".

Durant aquest període, "s'iniciarà la darrera fase del procés d'elaboració de la Constitució del nou estat, amb la convocatòria d'unes eleccions parlamentàries constituents en un període màxim de 18 mesos" des d'aquest 27-S.

Tot i que el document de Junts pel Sí fa tot aquest relat cronogràfic del procés a seguir, el full de ruta no concreta més que aquest termini màxim dels 18 mesos, deixant sense fixar quan s'iniciaria el procés de desconnexió legal i quan s'hauria d'aprovar la llei de "transitorietat".

El que sí concreta el document és que el procés "culminarà amb l'aprovació de la Constitució per referèndum". Així, detallat el full de ruta, queda descartada també incloure entre mig cap consulta sobre la independència com a tal.

Al final del document presentat aquest dilluns també es parla del "Govern de concentració nacional" que la candidatura pretén crear després del 27 de setembre "si els resultats electorals ho permeten". El text concreta que serviria per "posar en marxa aquelles mesures imprescindibles per a la construcció del nou estat i afrontar les prioritats socials", però no concreta qui n'hauria de ser el president ni quines formacions estarien convidades a formar part d'aquest executiu.