La Generalitat, les universitats públiques catalanes del seu àmbit i els organismes i empreses administratives que en depenen van tancar el tercer trimestre de ?l'any amb un endeutament acumulat de 64.792 milions d'euros, després de créixer u n 0,5% en els tres primers mesos de l'any. Segons les dades publicades pel Banc d'Espanya, el creixement anual de l'endeutament de Catalunya és lleugerament inferior a la mitjana del conjunt d'autonomies (1,5%).

Catalunya és la comunitat més endeutada en termes absoluts, però no en relació amb la seva riquesa. Mentre que el deute català suposa el 32,2% del seu PIB, aquesta taxa és clarament superior al País Valencià (37,5%) i Castella-la Manxa (33,75%).

Només 3 el redueixen

Andalusia, Galícia i Castella i Lleó van ser les úniques comunitats autònomes que van reduir el seu deute públic en el primer trimestre de l'any, període en el qual l'endeutament de la Comunitat de Madrid, del País Basc i d'Extremadura va augmentar entorn del 7%.

Les autonomies menys endeutades són la Comunitat de Madrid, 26.413 milions d'euros, la qual cosa suposa un 13,2 % del PIB; Canàries, amb 6.056 milions i el 14,5 % del PIB, i el País Basc, amb 9.542 milions, un 14,7 % del PIB.

No obstant, van ser precisament Madrid i el País Basc les comunitats que més van incrementar el seu deute en el primer trimestre, un 7,23 i un 7,03 %, respectivament. El deute d'Extremadura va augmentar en el primer trimestre un 6,95 %, fins als 3.307 milions.

La comunitat que millor es va comportar en el compliment dels objectius d'estabilitat va ser Andalusia, que va reduir el seu deute un 1,91 %, fins als 28.534 milions d'euros (un 20 % del PIB).

ambé van disminuir el seu endeutament Galícia (un 0,55 %) i Castella i Lleó (un 0,16 %).

Evolució estatal

En el conjunt de l'Estat, el Banc d'Espanya va confirmar que el deute de les administracions públiques es va situar en el primer trimestre de l'any a gairebé un punt de l'objectiu del Govern per al tancament de l'any, en arribar al 98% del PIB (davant del 98,9 % previst per l'Executiu) i va ascendir 1,046 bilions d'euros.