L'activista Albano Dante va ser elegit ahir candidat de Podem a Catalunya per a les eleccions autonòmiques del 27S, després d'un procés de primàries internes en les quals competien nou candidats i Dante partia com a favorit al comptar amb el suport de la direcció del partit. Nascut a l'Argentina, Dante viu des de fa anys a Blanes, on va ser editor de la revsita Cafè amb Llet.

En el procés de primàries de votació a internet obert a la ciutadania Dante ha sumat un total de 1.534 vots. En total hi han participat 2.448 persones, i els següents amb més vots han estat María José Asensio, amb 382, i Miquel Nadal, amb 266 suports.

Dante sortia com a favorit en aquesta elecció interna, a causa del seu perfil més mediàtic i en ser una persona coneguda entre l'esquerra catalana.

A més, el seu paper com a editor de la revista Cafè amb llet, en la qual denunciava casos de corrupció a la sanitat catalana, el va convertir en una figura pública amb un perfil d'activista.

Suports de líders del partit

Un altre factor que ha influït en la seva elecció ha estat el suport de diversos líders de Podem, tant espanyols com catalans, que li ha valgut l'etiqueta de candidat "oficialista".

Aquests suports han vingut tant del líder del partit, Pablo Iglesias (del qual va ser teloner en un acte que el secretari general de Podem va fer al costat d'Ada Colau), com de membres destacats com el secretari general a Aragó, Pablo Echenique, o més directament de la secretària general del partit a Catalunya, Gemma Ubasart.

Aquesta última va signar, juntament amb altres membres destacats de Podem en l'àmbit català, el manifest proposat per Albano Dante en què demana un "procés constituent català" on CiU "no marqui el pas" de la política catalana.

Després d'aquestes primàries s'obren nous processos de negociació per fer front al 27S: Ubasart ja va plantejar que caldria articular una "aliança social i política" amb vista als comicis autonòmics amb l'objectiu de "disputar" el govern a CiU.

Podem havia plantejat, des del seu inici, presentar-se en solitari i amb les seves sigles al 27S, encara que l'èxit de candidatures de confluència com Barcelona en Comú o Ara Madrid ha obert noves opcions.