Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir una suposada agressió racista que s'hauria produït recentment en un vagó del Metro de Barcelona i que va ser gravada en vídeo i penjada ahir a la pàgina web "Youtube". Les imatges, de 54 segons de durada, mostren un vagó de metro de Barcelona, on un jove ros amb la cara pixelada i dempeus, en desafia un altre, de trets asiàtics, que està assegut en un dels seients del vagó. Després d'intercanviar unes paraules, sobtadament el noi ros li clava un cop de puny i després el colpeja a l'espatlla i el braç algunes vegades mentre diversos passatgers intenten separar-los. Poc després, quan aconse?gueixen allunyar l'home ros, se sent algú cridant "Baixem! Jaime, baixa!", moment en què el noi de trets orientals cau al terra de l'estació de Fabra i Puig, a la línia vermella. Qui grava és suposadament un altre passatger des d'uns seients propers.

Les imatges les va penjar a Youtube l'usuari Vern Pb, sota el títol de "Nazis agredint un xinès al metro de Barcelona" i després que el suposat autor del vídeo les hagués despenjat del seu portal a la web. De fet, sota el mateix pseudònim "Payo_Cura" tant a la xarxa social Twitter en la qual es defineix com a "Sempre Patriota, Europa Blanca", com a "Youtube", l'autor va piular: "El del vídeo no sóc jo, jo sóc el que grava, ell és un camarada rus, el xinès ens estava insultant i el rus el va fer callar".

Segons van explicar els Mossos d'Esquadra, no es tenia ahir constància de cap denúncia sobre els fets. Per la seva banda, l'empresa del Metro, TMB, va assegurar que faran arribar les imatges als Mossos després que ningú denunciés els fets a cap agent de seguretat de les estacions. Les mateixes fonts van explicar també que s'està esbrinant si existeix alguna altra filmació dels fets ocorreguts en el vagó de metro.

Reaccions a l'agressió

L'Ajuntament de Barcelona va condemnar ahir l'agressió al metro a través d'un comunicat i va recordar a les víctimes de violència o discriminació racista o xenòfoba que tenen a la seva disposició un servei d'assessorament jurídic i mediació, situat al carrer Ferran número 32. L'Ajuntament va afegir que "actituds com aquestes no són acceptables en la nostra ciutat, que precisament és reconeguda pels seus valors de tolerància, integració, diversitat i acceptació de tots, sigui quin sigui el seu origen, sense prejudici". També el grup municipal socialista va condemnar l'agressió i va demanar que s'aclareixin els fets. La portaveu socialista, Assumpta Escarp, va afirmar que "actes d'aquesta violència i aquesta magnitud no es poden permetre en una societat que garanteix els drets fonamentals" i va demanar la màxima col·laboració entre Mossos d'Esquadra, TMB, Guàrdia Urbana i Fiscalia. Per la seva part, el diputat de la CUP David Fernández va demanar ajuda als usuaris de les xarxes socials, per poder identificar l'autor de l'atac.

Aquest no és el primer cas de violència racista que es produeix en els transports públics de Barcelona. El 7 d'octubre de 2007, Sergi Xavier, de 21 anys, va agredir i proferir insults xenòfobs contra una noia equatoriana de 16 anys. El jove va ser condemnat a vuit mesos de presó i a indemnitzar la víctima amb 6.000 euros.